?Sockersilon är en del av Visbys siluett

Planerna på att riva sockersilon i Visby hamn väcker känslor. Det är många genom åren som haft idéer om hur sockersilon skulle kunna användas. Bland annat har Fenomenalen planerat att kunna utvecklas inom sockersilons väggar i projektet Fenova.
- Men nu blir det väl inget med det, säger en uppgiven Jan Ryegård, chef för teknik- och naturvetarcentret Fenomenalen vid Länsmuseet.

Gotland2005-01-26 06:00
- Man kan inte bara riva bort allt gammalt och bygga nytt, då dödar man miljön, säger Mikael Lyander som driver Sandkvie studio på Holmen i hamnen.
Mikael Lyander har ingen direkt idé om hur sockersilon skulle kunna användas. Men han nämner olika kulturprojekt som konsertlokal, en lokal för dansuppvisningar, disco kanske.
- Man kan också dela in nedre delen i tårtbitar för olika verksamheter och bygga en restaurang ovanpå, säger han.

Eternitbyggnad
Själv håller Mikael Lyander till i den gamla eternitbyggnaden som ligger längst ut på Holmen. Han är rädd att han inte kommer att få vara kvar där.
- En starkt bidragande orsak till att jag jobbar med de artister jag jobbar med är just miljön, säger han. Hade jag haft toppmoderna lokaler så hade jag aldrig haft det kundunderlag jag har. På Gotland finns miljön, konstnärer, författare och kreativitet. Det är det som lockar folk till Gotland. Jag tycker det vore tråkigt om kommunen bestämmer sig för att riva allt gammalt i hamnen för att ?pomadera? miljön med enbart nybyggen. Jag tycker man skall ta sig en rejäl funderare innan man sätter dessa planer i verket.
Jan Ryegård och Fenomenalen är minst lika beroende av att man bevarar en del av den gamla miljön i hamnen. Det är en stark förutsättning för att genomdriva projektet Fenova. Det projektet syftar till att vidareutveckla Fenomenalen till ett riktigt teknik- och naturvetarcentrum. Han menar att projektet kommer att ha positiva effekter på utbildning och på näringslivsutvecklingen. Han ser också samverkansmöjligheter mellan företag och organisationer. Han tycker placeringen i hamnen är utmärkt inte minst med tanke på närheten till Högskolan.

Mötesplats
- Några beslut har ju inte fattats vare sig vad gäller hamnen eller Fenova mer än att idén om ett teknik- och naturvetarcentrum skall vidareutredas, säger Ryegård. Men om sockersilon försvinner vet jag inte riktigt var en sådan verksamhet skall placeras.
- Jag anser att just sockersilon är en mycket spännande plats för ett center av det här slaget. Jag ser det som en mötesplats för skola, högskola och näringsliv samtidigt som det kan bli en turistattraktion. Men går förslaget om att ta bort sockersilon igenom, då vet jag inte hur det blir, fortsätter han.

Många idéer
Han tycker att sockersilon är en del av Visbys siluett.
- Jag tycker man skall utnyttja istället för att ta bort, säger han. Tänk så många som har varit intresserad av och haft idéer för användandet av sockersilon. Då funderar man på att ta bort den. Konstigt.
För Mikael Lyander handlar det mycket om en speciell känsla som finns i den byggnad där han själv har sin studioverksamhet.
- Vilken musiker vill sätta sig i ett hermetiskt tillslutet och helt modernt rum? undrar han. Själva känslan kan man aldrig bygga in. Jag tycker man måste blanda nytt och gammalt. Silon bör bibehållas för stadsbildens skull, sen kan man komplettera med planering och planteringar för att försköna miljön. Det är bara bra.

Välbesökt studio
Själv har han haft sin studio i hamnen i 15 år och han vill hellre vara kvar där än flytta in i ett nybygge.
- Jag har svårt att se hur jag skall få in min nuvarande miljö i något helt nytt, säger han. Och jag tycker Gotland skall vara rädd om de artister som anlitar min studio. De allra flesta som spelar in här vill också spela in sin video på Gotland. Var tionde artist jag jobbar med köper hus på Gotland. Sådant är också viktigt för Gotlands utveckling.
Vad gäller Fenovas utveckling så har placeringen i sockersilon förordats av både högskola och näringsliv. Andra placeringsalternativ har undersökts.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om