Soffliggarna är en maktfaktor

Den som vinner valet tar makten över Gotlandshem. Men frågan är om det får soffliggarna till vallokalen...

Gotland2010-09-14 05:00
Vid förra valet var valdeltagandet sämst i distriktet Visby yttre Furulund. Mer än var tredje röstade inte.
Distriktet består till största delen av Gotlandshems kvarter Bogen 1, Bogen 2 och Lien.
De som bor i allmännyttan borde egentligen ha större anledning att rösta, eftersom Gotlands kommun äger Gotlandshem till hundra procent och den som vinner valet tar kommando över det kommunala bostadsbolaget.

Ganska lika
Men frågan är om det blir någon förändring vid ett maktskifte. Vad har egentligen hänt efter 2006, då Socialdemokraterna fick lämna över ordförandeposten i Gotlandshem till Centerpartiet?
- Det har inte ändrat sig särskilt mycket. Vi är ofta ganska eniga i styrelsen, säger Gösta Andersson (S), numera vice ordförande efter att tidigare ha varit ordförande i Gotlandshem.
Bland det som man är överens om över partigränserna är nivån på underhåll, både in- och utvändigt, och hyreshöjningarna.
- Gotlandshem är ett företag.
- Bolagsordningen ska följas och vi har ett avkastningskrav att ta hänsyn till, förklarar Gösta Andersson.

Delaktiga mår bra
Gotlandshem verkar alltså inte påverkas av politisk färg på styrelsen. Men det finns många andra anledningar att gå och rösta.
I Vision 2025 tar kommunen upp delaktighet och inflytande som en hälsofråga. Och inte bara gotlänningarna mår bra av att känna delaktighet, kommunen behöver engagerade medborgare.
Intresset av att rösta kopplas ofta ihop med hur pass etablerade i samhället valdeltagarna känner sig. Och ser man på valdistrikten i Visby verkar det vara direkt överförbart på hur man bor.
Inte långt från Visby yttre Furulund med sämsta valdeltagandet hittar man området med öns högsta valdeltagande 2006, Djuplunda/Södervärn. I distriktet, som består nästan uteslutande av villaområden, gick 82,52 procent och röstade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om