Soja-gifter upprör lantbrukare på ön

Sveriges Radios avslöjanden om gifter i Brasiliens sojaodlingar upprör svenska lantbrukare.– Lantmännen måste ställa krav på sina leverantörer, säger Gotlands LRF-ordförande Anna Törnfelt.Drygt 90 procent av den soja Lantmännen importerar kommer från Brasilien.Kraftfoder med den kritiserade sojan säljs över hela landet.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2010-03-02 04:00
Det var i söndags som Dagens eko och P1-programmet "Matens pris" avslöjade hur tusentals människor förgiftas varje år av de bekämpningsmedel som används på Brasiliens sojaodlingar. Gifter som är förbjudna både i Sverige och EU tillåts där, med förödande konsekvenser för de människor som jobbar på fälten och för miljön.
- Självfallet är vi skakade. I förlängningen handlar det ju om att människor far illa av vår verksamhet, säger Kjell Larsson, som ansvarar för fodersäkerheten på Lantmännen och som varit med och byggt upp kontakterna med de brasilianska leverantörerna

Inga frågor om medel
Lantmännen importerar varje år cirka 300 000 ton soja till djurfoder. Det allra mesta, eller drygt 90 procent, kommer från Brasilien.
- Vi har varit väldigt fokuserade på att köpa gmo-fritt (icke genmanipulerat), och gmo-fri soja odlas i stort sett bara i Brasilien, säger Kjell Larsson.
Men ni har inte frågat om vilka bekämpningsmedel man använder?
- Nej, det frågan har inte ställts, svarar han.
Men nu kommer man att ta tag i den.
- Vi måste formulera krav på vad som är hållbart, krav riktade till våra leverantörer. Men för att det ska bli en ändring måste det till internationella krav och regler. Annars händer inget annat än att vi i Sverige köper dyrare soja nån annanstans ifrån samtidigt som det blir mer utländskt kött i våra butiker, konstaterar Kjell Larsson.

Charolais får raps
Sojabönor eller sojamjöl har blivit allt vanligare i svenskt kraftfoder.
- Vi tillverkar cirka två miljoner ton foder varje år och jag skulle uppskatta att mellan 12 och 15 procent av det utgörs av soja, säger Kjell Larsson.
Kycklingar är de som äter mest soja. Mellan 20 och 25 procent av deras mat består av soja.
Därefter kommer värphöns, sen kor och grisar.
- Av det en vanlig mjölkko äter under sin levnad är kanske fyra procent soja, säger Kjell Larsson.
Men en del avstår helt från att ge sina djur soja. Gotlands charolaisgrupp bestämde sig redan för 15 år sen att bojkotta sojan i sitt djurfoder.
- Vi valde bort sojan på grund av salmonellarisken och för att inte riskera få genmanipulerade produkter, säger Elof Nilsson i Hall.
I stället för soja ger man djuren svenskodlad raps.
- Det är ett bra alternativ. Vi vill att det foder vi ger djuren ska vara så närproducerat som möjligt, det mesta odlar vi själva, säger han.

Alternativ utan soja
Lantmännen i Klintehamn producerar cirka 45 000 ton foder om året. Försäljningschefen Arne Nyrot har ingen exakt siffra på hur mycket soja man blandar i.
- Men vi har alternativ även helt utan soja och vi har även kravmärkt. Den största delen av vårt foder består av gotländsk spannmål, säger han.
Svenska LRF-ordföranden riktade i går ett krav till Lantmännen med ungefär samma ordalydelse som det lokala Anna Törnfelt uttalade till GT.

Indirekt bidragande
- Det är oacceptabelt att vi i Sverige indirekt är med och bidrar till en livsmedelsproduktion som inte är hållbar. Som en första åtgärd bör de svenska foderimportörerna se över vilka möjligheter de har att ställa krav på sina leverantörer, sa förbundsordföranden Lars-Göran Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!