Enligt de siffror Polismyndigheten och Polisförbundet tagit fram åt nyhetsbyrån TT hade gotländska poliser, inklusive civilanställda, arbetat 6 713 timmar övertid fram till den sista oktober i år. Trots att två månader återstod var övertiden redan 10,6 procent högre än hela 2022.
– Polisarbetet har alltid genererat en del övertid. Än så länge är det inte ett arbetsmiljöproblem, men det är något vi måste hålla koll på, säger polisområdeschefen Fredrik Persson.
Ett intensivare arbete mot den grova brottsligheten pekas ut som en förklaring till att övertiden ökar, men enligt polismyndigheten beror det även på att myndigheten växer och får fler anställda.
Av poliserna på Gotland har ett tiotal arbetat kontinuerligt på fastlandet den senaste tiden. Det förklarar en del av övertiden, säger Fredrik Persson, men inte allt:
– Arbetet på Gotland ger också en del övertid, till exempel när något särskilt händer, säger Fredrik Persson och nämner sökinsatsen efter den 39-årige man som i slutet av september försvann från sin bostad i Garda.
Enligt Fredrik Persson är bemanningsläget gott på Gotland, och att personal tjänstgör på fastlandet påverkar inte arbetet här i någon större utsträckning.
Enligt TT kan övertiden förra året ha kostat Polismyndigheten över 400 miljoner kronor. Förutom kostnaden för övertid får poliser som skickas till andra delar av landet ett lönetillägg om 10 000 kronor för en kommenderingsperiod som omfattar minst två veckor.
Vem betalar övertiden för de gotländska poliserna?
– Det beror på var de tjänstgör. Lönetillägget om 10 000 kronor är inte aktuellt för gotländska poliser som tjänstgör i Stockholm, eftersom det är inom samma polisregion, säger Fredrik Persson.
Förutom Gotland hade även polisanställda i Halland, Norrbotten, Storgöteborg, Uppsala och Västerbotten den sista oktober i år arbetat mer övertid än de gjorde under hela fjolåret.
Riksrevisionen riktade i början av året kritik mot Polismyndighetens arbete mot mängdbrott. Rapporten visade att myndigheten, trots ökade anslag, blivit sämre på att lösa mängdbrott som bedrägeri, stölder, misshandel och narkotikahandel. Bland annat såg Riksrevisionen brister i hur merkostnaden för kommenderingarna redovisades.
Enligt de siffror TT fått har antalet övertidstimmar för polisanställda på Gotland ökat successivt de senaste åren:
• 2019: 4 513 timmar
• 2020: 5 020 timmar
• 2021: 5 427 timmar
• 2022: 6 069 timmar
• 2023: 6 713 timmar (under perioden 1 januari– 31 oktober)