Solen är gratis
Solen kostar inget per kilowattimme.Med en solfångare på taket kan en vanlig villaägare minska kostnaderna för varmvatten med hälften.-Intresset för alternativa bränslen ökar i takt med att priset på el och olja stiger, säger Göran Bylund och Roland Tofftén som informerat om sol och pellets i helgen.
Leverantörer fanns med och visade de produkter som idag finns på marknaden, experter och forskare höll föredrag om de nya systemen och om den praktiska nyttan - och den ekonomiska.
Det var fjärde året i rad som kampanjen anordnades. Bakom står både energiföretag på ön och kommunens energirådgivning och det hela ingår i EU-projektet Sollet, som är ett internationellt projekt med syfte att informera om och stimulera till ökad användning av kombinerade pellets- och solfångaranläggningar.
Projektet ligger väl i linje med regeringens energipolitik. Där ges ju tydliga signaler om att man inte ska värma upp hus med el och olja; att man vill se en övergång till alternativa bränslen. Man vill gå mot ett mer uthålligt samhälle.
<span class='mr'>Tusentals hus eluppvärmda</span>
Idag har cirka en halv miljon hus eluppvärmning.
-Bara på Gotland är det flera tusen, säger Göran Bylund, Energibyrån.
Det är framför allt dessa man vill nå med informationen om pellets- och solfångarteknik.
Men även dem med oljepannor.
<span class='mr'>Rejäla sänkningar</span>
-Med dagens oljepris bränner man ju upp en rejäl slant, menar Roland Tofftén på kommunens energirådgivning.
Den som byter ut sin oljebrännare mot en pelletsbrännare kan sänka sin värmekostnad med mellan 30 och 50 procent, menar de.
Den som ersätter el med pellets kan också räkna med en rejäl sänkning av driftskostnaderna.
<span class='mr'>Från 24 000 till 10 000</span>
Peter Ylander, som deltagit i årets kampanj, berättar att han sänkt sin elförbrukning från 24000 till 10000 kilowatttimmar sedan han installerade en pelletskamin i sitt hus.
-En kamin på fem kilowatt kan värma upp 100 kvadratmeter om du har en öppen planlösning i huset. Sen får man ha eluppvärmningen som komplement, i toaletter och badrum och andra stängda rum, säger han.
<span class='mr'>Sparar 5 000 kronor</span>
I reda pengar sparar han cirka 5000 kronor på ett år i uppvärmningskostnad.
-Elen kostar cirka 10000 kronor mindre nu och jag köper pellets för cirka 5000 kronor. Det blir en vinst på 5000 kronor, säger han.
Ännu mer skulle han kunna spara om han installerade en solfångare på taket också.
<span class='mr'>Solfångare standard</span>
-Med en solfångare på cirka fem kvadratmeter kan ett normalhushåll värma upp hälften av sitt varmvatten, säger Göran Bylund.
Själv tycker han att solfångare borde vara standard på alla turistanläggningar på Gotland.
-Då skulle de vara i stort sett självförsörjande på varmvatten under den turistintensiva tiden. För det är ju när turisterna är här som solen skiner som mest, säger han.
Priset på en solfångare inklusive installation ligger idag på mellan 25000 och 30000 kronor.
<span class='mr'>Bidrag finns</span>
Statliga bidrag finns att söka till såväl solfångar- som pelletsanläggningar. På Gotland finns idag cirka 3000 kvadratmeter solfångare i bruk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!