Solklintsskolan i Slite har haft några tunga år.
Betygsmässigt låg man på jumboplats i kommunen; var tredje elev lämnade skolan utan fullständiga betyg. Och Skolinspektionen, som synade skolan förra året, kom med mycket och frän kritik.
Men skolan bestämde sig för att tag i problemen. Och effekten har inte låtit vänta på sig.
Stort engagemang
Niorna som lämnade Solklintsskolan i våras var bland de bästa på ön. 95 procent hade godkänt i alla kärnämnen - 84 procent hade godkända betyg i samtliga ämnen. Bara Solbergaskolan och Atheneskolan hade bättre resultat.
- Det är ett stort engagemang från all personal på skolan som ligger bakom. Samt naturligtvis elevernas och föräldrarnas medverkan, säger Gun Thomsson.
Alla har jobbat hårt. Och massor av extraresurser har satts in.
- Jag vet elever som jobbat i skolan både helger och kvällar för att läsa i kapp och jobba upp sina betyg, berättar Viktoria Olsson, lärare i engelska.
Har det funnits lärare i skolan då?
- Ja, vi lärare har ställt upp extra. Och det har känts bra eftersom eleverna verkligen velat ta emot den hjälp de erbjudits. De har mött upp jättefint, säger hon.
Det har varit mycket punktinsatser, mer individanpassad undervisning.
Rektorn berättar att man under fjolåret hade 283 elevvårdskonferenser i skolan.
- Ett normalår har vi runt 30, säger hon.
Man har träffat familjerna och gjort planering för varje enskild elev.
- Vi tyckte det var viktigt att stärka förtroendekapitalet gentemot familjerna, säger Gun Thomsson.
Och nu ser man att färre elever än tidigare sökt sig från Solklintsskolan till högstadierna i stan. Det finns till och med elever som återvänt till Slite.
Nöjda elever
Eleverna själva känner också att skolan fått sig ett lyft.
- Det har blivit mycket bättre. Jag har gått här sen jag började skolan och det är stor skillnad mot bara förra året. Allt har blivit bättre - lärarna är bättre, det är trevligare och det känns som man lär sig mer, säger Linnea Östervall i årskurs sju.
Men än är förbättringsarbetet inte klart.
- Det är inget man blir färdig med. Nu gäller det att fortsätta på den inslagna linjen och inte släppa taget, säger Gun Thomsson.