I 20 år har den tyska lågpriskedjan funnits i Sverige, och deras affärsidé är att pressa ned priserna. Men hur kommer det sig att Lidl kan när ingen annan kan?
Mikel Sainz är försäljningschef för Lidl Sverige:
– Vi vet att alla kämpar med priserna, och därför har vi på Lidl bestämt att vi ska sänka och frysa priserna i minst två månader. Och varför? För att vi har möjlighet att påverka, och vi vill ta ansvar och hjälpa alla våra kunder och alla som har det svårt på grund av den situation som råder, säger han.
På Gotland har butiken märkt ett konstant ökat kundflöde sedan den öppnade mitt under pandemin 2020. Förhoppningen är så klart att ännu fler ska hitta dit, enligt Mikel Sainz.
– Det är jätteroligt att fler upptäckt oss, en trend vi märkt även innan den här satsningen.
Han säger att hans kollegor just nu håller på och färdigställer listan över vilka 100 livsmedel som ska få sänkta och frysta priser i två månader med start på måndagen.
– Det är lite tidigt att säga hur mycket de kommer att sänkas, eller exakt vilka livsmedel det rör sig om. Men det handlar om allt från kaffe till mjölk och kött, säger han.
I en analys spådde SEB att Lidls utspel kan resultera i ett priskrig på livsmedelsmarknaden. Aktörer som Axfood och Ica kan komma behöva följa efter. Vilket besannades på måndagen då både Ica och Coop tog rygg på Lidl.
"Samtliga varor inom färska grönsaker, frukter och bär sänks med 12 procent, en sänkning som motsvarar momsen på livsmedel", skriver Coop i ett pressmeddelande.
Det sänkta priset på grönsaker och frukt gäller från 30 mars och april ut.
"Vi ser att flera råvaror gått ner i pris och vi förväntar oss prissänkningar från våra leverantörer. Bedömningen just nu är att vi kommer att se sänkta priser inom vissa kategorier framöver," säger Marie Nygren, vd Coop Sverige till TT.
Ica meddelar att man sänker priset till butikerna på över 300 varor med mellan 5 och 25 procent.
Prissänkningarna omfattar både andra leverantörers varor och Icas egna, enligt Ica Sveriges vd Eric Lundberg. Några exempel på produkter är bröd, ost, chark, barnmat och hygienprodukter.
Kunderbjudandet och antalet artiklar kommer att variera mellan olika Ica-butiker, enligt Lundberg. Men han är övertygad om att handlarna kommer att göra det de kan för att underlätta för konsumenterna.
Markus Wahlgren, stormarknadschef på Coop kommenterar prisbilden:
– Vi är fullt medvetna och gör allt vi kan för att sänka priserna, för det är höga priser och det vet vi. Men, det jag vill få in i debatten är att gotländska leverantörers varor inte har ändrats så mycket i pris. Potatis kostar lika mycket som förra året, slanggurka från Slite kostar lika mycket. Vi har hundratals varor som inte rört sig så mycket i pris, utan det är mest de utländska artiklarna som haft den utvecklingen, säger han och fortsätter:
– Det som kostar är leveranser och i många fall produktionen på grund av elpriserna, som till exempel mejeriprodukter. Men bara för att ett märke smör gått upp i pris innebär ju inte att vi hissar priset på annat smör. Det funkar inte så. Vi började vecka 11 med att sänka priserna på gotländska artiklar, och nu vecka 15 sänker vi priserna igen. Vi ligger lågt på det gotländska, så kan Lidl ligga lågt på det tyska, säger han.