Sommaren 2019 beskrevs som den värsta någonsin, delvis på grund av hög arbetsbelastning, och flera anställda på Falck vittnade om en oro inför framtiden.
För att uppmärksamma problemet har bolaget rapporterat till regionen, varje gång det har saknats resurser till viktiga insatser.
– Det är en rutin som finns redan, att SOS kontaktar vår driftjour varje gång det uppstått en sådan situation. Men efter sommaren 2019 bestämde vi oss för att skicka avvikelserapporter vidare till regionen, mest som en information om läget, säger Cecilia Gustafsson, verksamhetschef vid Falck Ambulans på Gotland.
Upphandlingen skulle ha genomförts redan förra våren, för att ett nytt avtal skulle stå klart till mars i år. I stället beslutade regionen att förlänga kontraktet med Falck ambulans ett år, till 30 april 2022.
En anledning till förseningen har varit att man vill se över kraven för uppdraget, för att möta det ökade antalet utryckningar, enligt Rolf Forsman, regionens beställarchef för hälso- och sjukvården.
Nyligen publicerades förfrågningsunderlaget i den nya upphandlingen. Enligt Rolf Forsman har fokus legat på att ambulansen på Gotland ska minska insatstiderna – i dag bland de längsta i hela landet.
– Vi ställer krav på leverantören att uppdragen ska utföras inom en viss tid, med uppsatta mål beroende på vilken prioritet larmet har.
Tidsramarna och procentsatserna i den nya upphandlingen är samma som nuvarande ambulansavtal. Detsamma gäller bestämmelserna om vite, i fall leverantören inte skulle klara av att uppnå kraven.
Hur har man valt att lyfta den här punkten i den nya upphandlingen?
– Vi har ett vite. Det är inte förändrat i sig, utan det finns vitesklausuler i dagens avtal, men det är tydligare i det nya.
I underlaget finns inga krav på fler antal ambulanser, utan det finns ett minimikrav – som understiger dagens beredskap. I tillägg vill man lämna över ansvaret till leverantören gällande dimensioneringen, det vill säga vilka tider som ambulansen ska stå på ett visst ställe.
– Det är i grunden bra och ökar möjligheten för Falck att kunna påverka insatstiderna, säger Cecilia Gustafsson.
En ytterligare skillnad gentemot nuvarande avtal är krav på två legitimerade sjuksköterskor i varje bil. I dag jobbar en specialistsjuksköterska i team med en ambulanssjukvårdare.
Den legitimerade personalen som kommer att behövas kan påverka kompetensförsörjningen av specialistsjuksköterskor inom regionen, enligt Cecilia Gustafsson.
– Men framför allt förstår jag inte syftet och varför man vill ändra på ett arbetssätt som fungerar och som funnits väldigt länge.
– Falcks ambulanssjukvårdare på Gotland har 12-35 års erfarenhet, och särskilda kompetenser inom teknik, lokalkännedom, problemlösning i utsatta miljöer samt en ökad kunskap kring de hjälpmedel och den utrustning ambulansen innehar.
Anbudstiden löper ut den 18 juli, mitt i turistsommaren på Gotland – som i nuläget förväntas bli minst lika stor som 2019.
– Sommaren 2019 var extrem. I fjol var det lugnare men det hade troligtvis med lägre antal besökare att göra. Det är ett avtal som ska gälla en lång tid, i en framtid som är svår att förutspå. Så det är svårt att värdera vad som krävs framöver. Den här sommaren kommer att bli det stora trycktestet, säger Cecilia Gustafsson.