Läget är kritiskt för Gotlands almar

Den här sommaren kan bli avgörande för bekämpningen av almsjukan. ”Planen är att få igång bekämpningen tidigare än förra året för att få bort allt sjukt”, säger skogskonsulenten Christoffer Ulfsparre.

Sjuka almar markeras med rött under inventeringen.

Sjuka almar markeras med rött under inventeringen.

Foto: Mona Staflin

Gotland2023-05-24 09:41

I över hundra år har almsjukan spridit sig över Europa och smittat nära en miljard träd. Men även om Gotland i dag har störst andel friska almar på kontinenten, visar en ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) att situationen börjar bli kritisk. De senaste åren har antalet smittade träd på ön ökat mer än någonsin. Mellan år 2020 och 2022 har siffran stigit från 2 600 till 5 400, enligt biologerna Mårten Lind och Jan Stenlid, som ligger bakom studien.

– Orsaken till att så mycket påträffades sjukt var att vi gjorde en väldigt grundlig inventering. Dessutom var det mycket ny personal i inventeringen, så i efterhand har vi märkt att det var en del överskattningar också, säger Christoffer Ulfsparre, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

undefined
Almsjukan tar död på ett träd inom några veckor. Gulnande löv från början av juli kan betyda att trädet är smittat.

Forskarna är inne på samma spår. De menar också att naturvårdarna har blivit bättre på att identifiera sjuka träd och att det kan vara en av anledningarna till att ökningen varit så stor. Det kan däremot betyda att många sjuka almar har missats tidigare år, vilket skulle lett till en explosionsartad smitta – men så är inte fallet enligt studien. Om ökningen i stället beror på att fler träd är angripna är situationen allvarlig. 

För att stoppa smittan kommer naturvårdarna i år att börja inventeringen av öns almar tidigare, för att så fort som möjligt ta bort de träd som är sjuka. Ett annat problem som identifierats är en ökning av markägare som behåller virket och låter högarna ligga kvar på marken, vilket även det kan smitta. 

– Vi kommer att åka ut och kontakta markägare som behåller virket så att det blir omhändertaget, säger Christoffer Ulfsparre. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!