Coop Ljugarn förbereder sommarens rusning. Under lågsäsong har butiken fem anställda, inför högsäsongen har ytterligare 20 rekryteras. Det har gått förvånansvärt lätt i år, säger föreståndaren Carina Aspnor och berättar att förutom fler anställda behövs extra lager i två containrar för att klara den ökade omsättningen.
– Vi tredubblar försäljningen under sommaren. Då är butiken för liten, resten av året är den för stor, säger hon.
Samtidigt som sommaren förbereds pågår arbeten som ska öka lönsamheten resten av året. Entrédörren byts ut och kameror ska installeras för att kunna införa obemannade öppettider. Systemet ska vara på plats redan i juni, och innebär att butiken kan hålla öppet från 06.00 på morgonen till 23.00 på kvällen, med både bemannade och obemannade tider. Genom det fördubblas nästan antalet timmar man kan handla i Ljugarn.
– Jag var med när vi gjorde studiebesök till Coopbutiken i Tystberga, norr om Nyköping. Där har man infört obemannade tider, och de är jättenöjda. Jag hoppas att även vi kan höja försäljningen och få en större kundkrets med längre öppettider, säger Carina Aspnor.
Butiken i Ljugarn har fått 482 000 kronor till satsningen. Serviceställen på landsbygden kan få stöd av staten, om det saknas konkurrent på nära håll. Förra året fick Coop Klinte 242 000 kronor att investera i nya kylar, ett stöd som blev möjligt efter att ICA-affären i Klintehamn lagts ner och Coop blev ensam kvar.
Även i Ljugarn saknar Coop konkurrent. Närmaste livsmedelsbutik, Närbodi, ligger drygt en och en halv mil bort. Där har handelsföreningen också fått bidrag för att behålla service.
– Bensinmacken har legat på samma plats i 70 år. Men så kom nya regler, och det blev för brandfarligt att ha den nära bodi. Vi var tvungna att sluta med bensin och diesel, eller flytta macken, berättar ordföranden Sören Larsson.
I februari började arbetet med att flytta macken, som öppnade på ny plats i april. Ännu återstår en del arbeten, och Sören Larsson räknar med att det kommer att kosta 2,5 miljoner kronor när allt är klart.
– Vi fick 850 000 kronor: Vi hade nog satsat ändå även om vi inte hade fått stöd. Att det finns en mack betyder mycket för bodi, säger han och berättar att man även i När börjat prata om att införa obemannade öppettider.
De nya reglerna för tankstationer påverkade även Gulf-macken i Burgsvik. Ledningarna i marken behövde rostskyddas, vilket innebar att alla rör byttes ut. För det arbetet fick macken 800 000 kronor i stöd.
– Stödet var jätteviktigt för oss. Annars hade vi behövt ta lån på två miljoner kronor, och de pengarna hade vi aldrig fått igen, säger Leif Norman som driver macken.
Utan tankstation i Burgsvik hade närmaste mack varit två och en halv mil norrut, i Hemse.
I Ronehamn driver Elly Lagerin livsmedelsbutiken som hon tog över 1980. Den är nu en del av ”Nära dej”-kedjan. Omsättningen är inte särskilt stor, men butiken anses ändå så viktig att den förra året fick 77 000 kronor i stöd för att fortsätta hålla öppet.
– Ibland undrar jag vad jag håller på med. Det är dåligt med folk som handlar. Jag jobbar ensam i butiken, utom i juli, då hjälper min son till, säger Elly Lagerin som är 74 år och som börjat fundera över framtiden.
– Stödet som jag fått betyder jättemycket. Utan det hade jag slagit igen tidigare, tillägger hon.
Insatser görs även för att hålla kontanthantering igång i glesbygden. Butikerna i Katthammarsvik och Stenkyrka har i flera år fått stöd för att hålla med uttagsautomater.
Det behövs alltså stöd på flera håll för att hålla kommersiell service igång på ön. Gotland och de norrländska länen intar en särställning, konstaterar Tillväxtverket i sin senaste granskning av läget i landet.
Gotlänningar får åka betydligt längre än i övriga i landet för att tanka. Andelen som har mer än en mil till närmaste station har ökat till över 14 procent, den högsta andelen i landet.
När det gäller avstånd till livsmedelsbutiker hör Gotland tillsammans med Jämtland, Norrbotten och Västerbottens län till de områden där andelen boende med över en mil till närmaste butik är högst. Här har nära elva procent av befolkningen mer än en mil till närmaste butik.
Ännu fler har långt till närmaste apotek. Mer än var fjärde gotlänning har mer än en mil till apoteket, och åtta procent behöver åka mer än två mil.
Till närmaste postombud på ön är det också långt. 16,6 procent behöver åka mer än en mil, vilket kan jämföras med rikssnittet 3,3 procent.