Sommarens godaste burgare
En grillad hamburgare går hem i alla åldrar. Dessutom är det smidigt, snabbt och smarrigt. När hamburgaren första gången blev omskriven i svenska tidningar beskrevs den som "en hackad biff i en ituskuren vetebulle". Detta var 1950 och långt innan var och varannan unge växte upp med hamburgare på födelsedagskalas. I dag är hamburgare lika folkligt som falukorv - om inte mer. Men folkligt är inte detsamma som fel.
Valmöjligheter
Det fina i kråksången är att burgaren, precis som hos bjässarna till hamburgerkedjor, kan anpassas efter individen in i minsta detalj. Fullkornsbröd, smaldressing, kryddstarkt, med eller utan ost är valmöjligheter som funkar precis lika bra på hemmaplan. Fast godare. Tycker i alla fall jag.
Hemma har du nämligen möjlighet att krydda och sätta ditt eget stuk på köttet. Nygrillat över egen glöd slår mastodontgrillarna med hästlängder. Dessutom står det oss fritt att välja färs från lamm, kalv, kyckling eller lax. Allt passar på grillen och med några schyssta hemgjorda dressingar till kan det hela bli en riktig kulinarisk höjdare.
Hamburgare börjar bli högsta mode även på finkrogar. Och har man en gång smakat en perfekt tillredd burgare på en amerikansk diner är det svårt att närma sig ett svenskt gatukök med några större förhoppningar. Ska man käka hamburgare gör man i stället klokt att beställa dem på riktigt fina krogar med koll, alternativt fixa sin egen.
Ordet "hamburgare" dök upp för första gången på restaurangen Delmonico´s i New York, så tidigt som 1834. Redan på 1890-talet var fenomenet spritt över hela USA.
Efter 1902
Rätten var uppkallad efter de tyska invandrarna från Hamburg som tog med sig vanan att strimla eller banka biffen för att få den mörare.
Men det var inte förrän 1902 som köttet började malas, och när någon sedan kom på idén att stoppa biffen i en bit bröd var succén ett faktum.
Succén håller i sig än i dag. Här är några förslag på hur du kan få till sommarens bästa burgare.
Utgå från recepten, lägg till eller dra bort, sätt fjutt på grillen och skapa din egen solskensburgare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!