I början av sommaren fanns det bara 14 återvinningsstationer eftersom det saknades uppställningsplatser. I dag finns 16 kompletta återvinningsstationer på Gotland inklusive de sju på Region Gotlands återvinningscentraler. Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) har sammanlagt fått avslag på åtta områden där man ansökt om bygglov.
- Vi har inte fått lika många platser som vi hade velat. Just nu väntar vi på besked för fyra bygglov och förhoppningsvis får vi ytterligare stationer till nästa sommar, säger Annika Ahlberg.
Skillnad i belastning
Matias Swartling (MP), vice ordförande i tekniska nämnden anser att FTI kunde börjat tidigare med byggloven.
- De kunde ha sökt dem lite tidigare. Men jag har i alla fall inte sett sådana skräckexempel som i Stockholm där överfulla behållare gör att massa skräp hamnar bredvid, säger han.
På FTI var det första sommaren som man tog hand om Gotlands återvingsstationer.
- Vi var oroliga eftersom det är så stor skillnad i belastning mellan sommar och vinter. Men det har funkat över förväntan, jag är nöjd, säger Annika Ahlberg, samrådsansvarig vid FTI.
Lugnare än tidigare
Sedan den första juni har FTI tagit emot elva klagomål varav tre av dem handlar om återvinningsstationen i Katthammarsvik. Det vanligaste är att behållarna är fulla, berättar Annika Ahlberg.
Thomas Kahlqvist, platschef på Ragn-Sells upplever att sophämtningen på Gotland fungerat bra i sommar. Det är dessutom mindre elavfall och sprejburkar i hushållssoporna i år.
- Det har varit bättre och lugnare än tidigare år. Missnöjet verkar ha vänt sig bort från oss och det är skönt, säger han.
Folk har lärt sig
Bosse Engström är arbetsledare för återvinningscentralerna och även där verkar sommaren varit relativt problemfri.
- Jag tycker det har gått bra. Förr kunde saker ligga och skräpa i naturen men det är bättre nu. Folk har börjat lära sig hur det ska vara, säger han.