På regionens initiativ ägnar Sommarfixarna dagarna åt att hålla Visbys parker och skolor fina. Projektet, som är uppdelat i tre perioder, går nu in i sitt sista skede och den nya gruppen har träffats. Då gäller det att arbetsledarna ligger i för att skapa en trygg plats för sommarjobbarna. Det är Nathaly Dahlqvist och Josefin Lispers första år som arbetsledare.
Bland annat är den sociala biten viktig för att man som arbetsledare ska skapa en trivsam miljö.
– Pedagogiken är väldigt viktig såklart, men det beror på vilken grupp det är. Vissa grupper är helt självgående, säger Nathaly.
– Men ju öppnare och mer sociala vi är som ledare ju mer märks det i gruppen också, tillägger Josefin.
Nathaly Dahlqvist är nyexaminerad socialpedagog och har inte har jobbat med ungdomar tidigare. Josefin Lisper berättar att hon också har tagit examen, men i industriell teknik. För henne är ledarskapsdelen en viktig kompetens.
Att sommarjobbarna ska hamna på rätt projekt är också en viktig del i gruppdynamiken. Till exempel kan den mer kreativt lagda söka sig till målargruppen, medan den som hellre jobbar systematiskt trivs bättre på park-projektet.
– Det var någon som hamnade i målargruppen fastän de inte ville det från början, då märktes det, säger Nathaly Dahlqvist.
De som jobbar är 15 till 18 år och de allra flesta har inte fått lön tidigare, berättar Nathaly Dahlqvist och Josefin Lisper.
– Vissa gör det bara för erfarenhet och pengar, men många har sagt att det bästa med jobbet var gemenskapen. Folk söker för pengarna, men hittar något bättre, säger Josefin Lispers.
– I första gruppen var det en som sa att bästa var att göra samhället fint, det är kul att höra från en 16-åring. Från första dagarna till slutet märks det jättestor skillnad, fyller Nathaly Dahlqvist i.
Att arbeta utomhus innebär att man alltjämt är utsatt för vädrets makter, både på gott och ont. När Helagotland besöker gruppen är det mulet och aningen kallt.
– De som jobbar nu vet ju inget annat eftersom det precis har börjat, säger Nathaly Dahlqvist med ett skratt och fortsätter:
– Men den första perioden var det slående värme. Vi fick ta mycket pauser, dela ut mycket vatten och vätskeersättning. Så för oss som har varit med hela tiden är det här ett skönt arbetsväder.
Hur skiljer det sig att jobba här till skillnad från ett annat sommarjobb?
– Vi försöker göra det roligt. Dels för att sälja in regionen som en bra arbetsplats, men också för att ge ungdomarna en bra start i arbetslivet så de inte storknar av tanken på att jobba resten av livet, säger Josefin Lisper.
Responsen från omvärlden är en motiverande faktor för de som jobbar. Oskar Hedin är också arbetsledare. Han står och klipper ner en häck tillsammans med några ungdomar för att sikten till parkeringen utanför lasarettet ska bli bättre.
– Vanligtvis är det bara två eller tre personer som ansvarar för parkerna i hela norra Visby, så de hinner inte med större projekt som dessa. Regionen har kommit med jättebra respons än så länge och de är väldigt nöjda, säger han.
Även privatpersoner visar uppskattning för dagsverket.
– Det mesta man hör är från civila människor som kommer fram och uppskattar hur fint det blir. Vi är tydliga på mötena att ungdomarna ska tänka på den fina feedbacken de får från folk. Det är viktigt att de får höra det, säger Nathaly Dahlqvist.