Kotschack är sommargotlänning med bas i Kappelshamn och har även verkat inom Svenska Spel i drygt 20 år.
Det var när han mamma blev sjuk och de inte längre kunde mötas i personliga minnen som idén dök upp. På demensboendet stod ofta tv:n på utan att någon egentligen tittade på de program som visades.
– Traditions-TV handlar helt enkelt om igenkänningsglädje och gemensamma minnen som stöd för såväl de drabbade som anhöriga och personal, säger han.
Region Gotland har valt att inte nappa på idén, däremot har filmer om ett tiotal orter producerats de senaste åren; små som större; Lund, Norrköping och Västerås.
Respektive ort har gått in med finansiering och Erik Kotschack har sedan producerat den runt 15 minuter långa filmen.
– Jag tar reda på fakta och försöker sedan skildra den genom bilder på kända personer och händelser, främst från 60-talet när de flesta av de demenssjuka var mitt i livet. De passar för äldreboenden såväl som dagverksamhet och andra seniorträffar, säger han.
Där finns också filmer kring kollektiva minnen baserat på idrott, artister och skeenden.
En annan aspekt är att de dementa, som ofta minns sin ungdom men ibland inte den egna familjen, genom filmerna får någonting att berätta för personal som inte sällan kommer från en annan kultur.
Det finns idag, enligt Socialstyrelsen, omkring 150 000 personer med demens och femdubbelt många drabbas av "de anhörigas sjukdom".