Sommargotlänning vann långdragen kamp om ny fasad på hus i Ljugarn

"Länsstyrelsens överväganden verkar präglade av ett godtyckligt tyckande. Tjänstemän i byggnadsnämnden och på länsstyrelsen verkar ha "låst sig"i sitt resonemang."
Det menar en sommargotlänning som i flera år försökt få tillstånd att byta fasad på en fastighet i Ljugarn.
I fredags fick han medhåll av länsrätten, som rev upp både byggnadsnämndens och länsstyrelsens tidigare beslut och beviljade bygglovsansökan.

Gotland2003-07-22 04:00
För ungefär fyra år sedan ville en sommargotlänning med fritidshus i Ljugarn byta fasadmaterial. Den befintliga fasaden utgjordes av vitmålad, sprucken, flagnad och missfärgad puts. Mannen hade försökt att förbättra fasaden med olika metoder, men alla visade sig vara undermåliga. Då bestämde mannen sig för att han en gång för alla ville byta putsen mot underhållsfri vit kalksten, fogad med vitt bruk.
Han lämnade in en ansökan om bygglov, vilken avslogs av byggnadsnämnden i maj 2000. Mannen överklagade beslutet till länsstyrelsen, som valde att gå på tidigare linje och avslog överklagandet.
<span class=MR>Motiveringen till avslagen</span>
Motiveringen till avslagen var bland annat att den befintliga bebyggelsen ansågs som enhetlig och att den föreslagna förändringen skulle ändra på det. Fastigheten i sig bedömdes inte som särskilt värdefull rent kulturellt eller byggnadshistoriskt; däremot ligger den i ett område som i en byggnadsinventering från 1984 bedöms som "särskilt värdefullt ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt".
Fastighetsägaren valde då att vända sig till länsrätten för att försöka riva upp beslutet och få igenom sitt ansökta bygglov.
I fredags kom länsrättens dom: Byggnadsnämndens och länsstyrelsens beslut ogiltigförklaras, mannen beviljas bygglov och får därmed byta fasad på sitt hus.
Länsrätten konstaterar ­med hänvisning till den 20 år gamla byggnadsinventeringen ­att "det finns i och för sig ingen anledning att ifrågasätta påståendet attt Ljugarn i stort omfattas av ett visst kulturhistoriskt bevarandeintresse" men menar ändå att "den bebyggelse som finns i den nu aktuella byggnadens närområde inte ger något sammanhållet intryck; närmast ligger ett hus med träfasad, ett nybyggt hus ­som enligt länsrättens mening tydligt avviker från övrig närliggande bebyggelse ­samt en bygdegård av relativit sentida utseende".
Länsrätten fastställer därmed fastighetsägarens mening, att "vit kalksandsten är ett ändamålsenligt underhållsfritt byggnadsmaterial som redan förekommer i Ljugarn".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!