Sommarjobb, svartjobb och slarv med anställningsbevis

Nio av tio gymnasieungdomar på Gotland tycker att det är okej att jobba svart.
Det menar Ann Marie Karlsson, ombudsman på Handelsanställdas förbund.
I går fanns facket på plats i Östercentrum för att informera om rättigheter och skyldigheter för arbetsgivare och sommarjobbare.

Gotland2002-06-20 04:00
I våras hade Handelsanställdas förbund en informationsdag på en gymnasieskola på Gotland.
­Jag frågade om ungdomarna tyckte att det var okej med svartjobb och 90 procent svarade ja.
De tyckte att det var okej med snabba pengar under en kort tid och såg inte konsekvenserna.
Det säger fackombudet Ann Marie Karlsson, som förvånades och oroades över resultatet.
En internetundersökning av Lunarstorm i våras visade samma resultat. När Riksskatteverket under samma period undersökte vad ungdomar ansåg om svartjobb, tyckte var fjärde att det var okej. Nu driver RSV ungdomskampanjen Tur i otur, för att informera om kort- och långsiktiga konsekvenser som sänkt sjukersättning, pension och a-kassa ­ och mindre bidrag till statliga och kommunala verksamheter.
Det är också ett av de viktigare budskapen i Handels och LO:s fleråriga kampanj Facket i sommarstad.
Ann Marie Karlsson tror också att okunskap är en anledning till den liberala synen på svartjobb.
­Därför är det viktigt med information i skolorna och att vi finns här. Även om inte så många pratar med oss nu så ser de att vi finns och kan kontakta oss senare.
Efter dryga två timmar hade få ungdomar visat intresse. De som stannade till frågade mest om lönen: Får jag rätt lön? Ska jag ha semesterersättning? Betalar arbetsgivaren skatt?
Andra ¿frågor för dagen" var med vad och vilka tider ungdomar får arbeta, vad facket arbetar med och vad ett kollektivavtal innebär.
Några föräldrar hade stannat till för information, så hade någon arbetsgivare hämtat anställningsbevis, vilket sågs som mycket positivt.
­Jag hoppas de fyller i det också, säger Hanna Lenholm, det är vad det slarvas mest med från arbetsgivarhåll.
Många sommarjobbare får inget anställningsbevis och hamnar då i underläge vid en eventuell förhandling om felaktig lön, arbetstid eller om en olycka inträffar. Det gör också att det är en av de viktigaste sakerna att tänka på för den anställde.
­Kräv ett anställningsbevis, uppmanar Ann Marie Karlsson, annars har du bara ett muntligt avtal. Då är det svårt att hävda sin rätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!