Sommarpolisen tar krafttag mot spriten

Polisen och socialtjänsten tar gemensamt krafttag mot alkoholförtärningen bland unga. -  Vi kommer att uppmärksamma, anmäla och lagföra alkoholförsäljningen som sker, säger länspolismästare Johan Grenfors.Skolavslutningarna är ett av tillfällena i sommar då polisen bedriver riktade insatser.

Vädjar. Maya Heckscher, chef för Gotlands kommuns ungdomsenhet, välkomnar tonårsföräldrar att ringa och be om råd för sina ungas bästa. Foto: Rolf Jönsson

Vädjar. Maya Heckscher, chef för Gotlands kommuns ungdomsenhet, välkomnar tonårsföräldrar att ringa och be om råd för sina ungas bästa. Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2008-05-29 04:00
Sommaren närmar sig och polis och socialtjänst på ön satsar gemensamt mot att stoppa alkoholförtäring och droger bland unga.
Under sommaren är det vanligaste anmälda brottet det krogrelaterade våldet i Visby. Oftast är personerna som gör sig skyldiga till misshandel och andra övergrepp påverkade av alkohol.

Samarbete viktigt
Antalet ungdomar som rör sig i utelivet ökar och för polisen är samarbetet med socialtjänsten viktigt, men inte minst samarbetet med föräldrar.
-  Sommaren är en stor utmaning för polisen på ön. Det börjar med skolavslutning och följs av midsommar, semester och sommarlov. För tonårsföräldrar är det viktigt att ta sig en fundera över sina skyldigheter och det gäller att säga nej till alkohol. Det gäller inte minst att vara restriktiv när skolavslutningarna närmar sig, säger länspolismästare Johan Grenfors.
-  Alkohol och droger minskar tryggheten för ungdomar och vi vädjar till tonårsföräldrar att tänka på sitt stora ansvar. Föräldrar är välkomna att kontakta oss för stöd och rådgivning, säger Maya Heckscher som är chef för Gotlands kommuns ungdomsenhet.
De senare åren har langningsbrotten av importsprit ökat markant och under våren har satsningar gjorts för att bekämpa alkoholkonsumtionen bland unga, det genom att direktförverka alkohol, anmäla och lagföra langningsbrotten.

Nykterhetskontroller
Från maj-augusti fokuserar polisen särskilt på att förebygga och utreda brott och våld i offentlig krogmiljö, där ungdomsbrottslighet, sexualbrott och narkotikabrott är prioriterade områden, till stor del genom närvaro av polis. Även arbetet mot trafikförseelser, det näst vanligaste brottet, förstärks. Under skolavslutningsveckan, vecka 23 ,samt under de besökstäta sommarveckorna, görs satsningar på fler nykterhetskontroller.
Trafikövervakning blir det även i samband med den så kallade Lelleveckan, där polisen efter förra sommaren tog emot många klagomål om vårdslös motorcykelkörning. Till prioriterade insatser under sommaren hör även midsommar, Medeltidsveckan och Almedalsveckan.

Utbyte av tjänster
Utbytet mellan polisen på Gotland och i Jämtland fortsätter och de intensiva sommarveckorna förstärker polisen med åtta vikarierande poliser från Stockholm och Jämtland. Från slutet av vecka 28 finns citygruppen på stan, med med fyra poliser och aspiranter som tillsammans med socialtjänsten kommer att jobba förebyggande mot drog och alkoholanvändande, och som i det förebyggande arbetet siktar på att vara väl synliga bland ungdomar.
Under Almedalsveckan görs extra satsningar med 24 SPT-poliser som är speciellt utbildade för att hantera stora folkmassor, till det kommer ett antal dialogpoliser som bland annat är vana att handskas med de konflikter som kan uppstå i samband med demonstrationer.
Ungdomsgruppen förstärks från fyra ordinarie till 13 fältarbetare, samt fyra personer från kultur- och fritidsförvaltningen. Vintertid är gruppen i rörelse bland unga en dag i veckan, under sommarmånaderna kommer ungdomsgruppen vara bland unga på stan sex dagar i veckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om