Skulden fortsätter växa för avfallsavdelningen

Region Gotlands avfallshantering har gått med kroniskt minus i mer än 15 år. Verksamheten har nu ett samlat underskott om drygt 21 miljoner kronor.

Region Gotlands avfallshantering har gått med underskott sedan 2006. Under de åren har man samlat på sig ett underskott om 21 miljoner kronor.

Region Gotlands avfallshantering har gått med underskott sedan 2006. Under de åren har man samlat på sig ett underskott om 21 miljoner kronor.

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Gotland2023-03-20 12:02

”Förutsättningarna att uppnå ekonomiska överskott inom avfallsverksamheten de närmaste åren för att eliminera det negativa egna kapitalet är obefintliga” skriver tekniska nämnden till regionstyrelsen. Att höja taxan när Gotland redan hör till de dyrare kommunerna anses orealistiskt, och därför föreslår tekniska nämnden att det samlade underskottet om 21 013 000 kronor skrivs av helt.

– Avfallsverksamheten ska vara självfinansierad och även täcka tidigare skulder. Det är inte rimligt att låta taxekollektivet beta av skulden, säger avfallschefen Birger Björkman.

Att nollställa underskottet skulle ge avfallsavdelningen mer realistiska förutsättningar att nå ekonomisk balans, anser tekniska nämnden. Regionstyrelsen väntas fatta beslut i frågan vid sitt nästa sammanträde.

undefined
En översyn av verksamheten vid återvinningscentralerna pågår och ska vara klar före sommaren.

Av förluståren blev 2022 ett av de värsta, med ett minus om 6,1 miljoner kronor. Höga drivmedelspriser och en avfallsskatt om 2,9 miljoner kronor efter att mycket lagts på deponi i Slite ligger bakom större delen av underskottet.

Skatten för deponin i Slite räknar avfallsavdelningen med att få tillbaka. Däremot ser det svårare ut med drivmedelskostnaden, där en förmodad koldioxidskatt på biogas kommer att öka kostnaderna ytterligare.

– Jag räknar inte med att vi når ekonomisk balans i år, säger Birger Björkman.

Han tillägger att Region Gotland i dag utför en del tjänster som inte ersätts via avfallstaxan. Det pågår en översyn om de tjänsterna går att avgiftsbelägga, alternativt att regionen upphör med dem. Vilka tjänster det gäller vill Birger Björkman inte berätta. 

undefined
Ragn-Sells AB har entreprenad på att ta hand om farligt avfall och behandling av övrigt restavfall samt matavfall och transport till bland annat Brogas.

2022 höjdes taxan för hushållsavfall med 3,8 procent, och i år med ytterligare 11 procent. Höjningen för slamtömning var 4,8 procent inför 2022 och i år 15,6 procent. 

Med tanke på den höga inflationen anser Birger Björkman inte att det är realistiskt med ytterligare höjningar av taxan i år. Den senaste Nils Holgersson-rapporten om hushållens kostnader visade att Gotland redan hör till de dyrare kommunerna när det gäller avfallstaxan.

Samtidigt som avfallsverksamheten har ett besvärligt ekonomiskt läge behöver stora investeringar göras vid öns återvinningscentraler.

– Det krävs både för våra medarbetares arbetsmiljö, men även för besökarna. En utredning om vilka förbättringar som behöver göras pågår. Den ska vara klar före sommaren, säger Birger Björkman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!