Sophämtningen fungerar dåligt

Många är missnöjda med sophämtningen på Gotland i sommar.

Gotland2006-07-27 06:00
Den nya sophämtaren Ragnsells hittar inte till stugorna, kommunen får flera samtal varje dag från missnöjda kunder och ansvarig politiker säger att om det inte fungerar i sommar måste förändringar göras till nästa år.

Varje dag får Hans-Christer Holmert, ställföreträdande chef för renhållningen på Gotland, telefonsamtal från missnöjda människor. Människor som inte tycker att sophämtningen fungerar längre. Det handlar främst om att sopbilen inte kommer när den ska, att den kommer på fel dag och att små vägar på ön måste breddas för att de stora bilarna ska kunna komma fram.

Ett uppenbart problem
- Det är uppenbart att sophämtningen inte fungerar som den ska. Jag accepterar inte en liknande sommar till, vi måste få fram någon sorts lösning, säger Holmert.
Ragnsells vann anbudsgivningen om sophämtningen förra året och skrev ett 5-årigt avtal med Gotlands kommun. Platschef för Gotland och Östergötland är Joakim Thalén. Han erkänner att företaget har inkörningsproblem på ön.
- Det är väldigt svårt att hitta på Gotland, trots att vi ha datorer och GPS (en teknik att via satellit i en mottagare kunna se exakt var man befinner sig) i bilarna, säger han.
Till det kommer att det är vikarier som kör sopbilarna under sommaren.
- I dag har vi till exempel tre av våra chaufförer sjuka, så de i sin tur måste ha vikarier, som inte heller hittar.
Joakim Thalén klagar också över att gotlänningarna vill ha sina sopor hämtade under så många olika intervaller, inte bara 14-dagarshämtning, utan också hämtning varje månad, kvartal eller halvår.
- 40 procent av dem vill ha annan hämtning än varannan vecka och det innebär att vi måste veta vilket hus vi ska åka förbi och vilket vi ska hämta vid. Det är svårt att få till en bra kvalitet på det sättet.
Han säger också att han önskar att gotlänningarna inte skulle "gömma" sina sopor. Hans chaufförer får ofta gå och leta efter dem och ibland står de kvar i uthus, någon har glömt att ställa ut säcken.

Inga krav på mindre bilar
Ragnsells kör bara med stora sopbilar. Tidigare körde kommunen med små bilar på de små vägarna. De som bodde vid dessa små vägar betalade en extra avgift av den anledningen. Enligt upphandlingsavtalet med Ragnsell finns inga krav på mindre bilar.
- Ingen har krävt av oss att vi ska köra med små bilar. Visst kan vi göra det, men det är en kostnadsfråga.
Och han berättar om gårdagen när en av hans sopbilar krävde såväl bärgare som traktor för att tas loss från någon liten väg någonstans där den fastnat. Arbetet tog två timmar och Thalén säger att företagets bilar far illa nu.
Men i upphandlingsförfrågan står att anbudsgivaren ska förvissa sig om vägarnas standard och ska reservera sig om vissa vägar inte är farbara. Joakim Thalén säger att företaget gjort sin undersökningsplikt.
- Men aldrig hade jag kunnat drömma om att sopor skulle hämtas på sådana vägar! Och vi ska öppna grindar där det finns får, kor och tjurar!
Men Gotland är ju en speciell ö.
- Men det är väl Sverige i alla fall!
Hans-Christer Holmert pratar med Ragnsells varje dag och kan delvis förstå problemet med att de har svårt att hitta. Häromdagen följde han med till Fårö och häpnade själv över hur svårt det var att hitta bland småvägarna där.
- Vägstandarden behöver förbättras på sina håll. På ett ställe i Valleviken till exempel krävdes terrängbil för att komma fram till stugan.
Holmert är angelägen om att betona att förändringar i sophämtningen inte bara har att göra med att Gotland fått en ny renhållningsentreprenör. Arbetsmiljöverkets nya tolkningar av arbetsmiljölagarna har också ställt nya krav på chaufförernas arbetsmiljö.
- Det handlar bland annat om att vikten på säcken ska bli lättare, bli max 18 kilo och om sopsortering, säger han.

"Ska hitta med GPS"
Tommy Gardell är socialdemokratisk politiker, ordförande i tekniska nämnden. Han tycker Ragnsells prat om att de inte hittar på ön är underligt.
- Man ska hitta med GPS!
Själv har han inte blivit nedringd av missnöjda gotlänningar, men har hört att det finns problem i sommar.
- Vi sade tidigare att vi ska avvakta och se hur den här sommaren fungerar, sedan får vi träffas och diskutera eventuella förändringar och det har jag insett att vi måste göra. Kanske blir det fråga om att köpa till tjänster.
I samtalen med dessa tre män nämns olika tänkbara framtida lösningar som vändplatser, hämtplatser, utökad sopsortering och att ställa sitt sopkärl uppe vid stora vägen.
Det enda säkra verkar vara att det blir diskussioner om sophämtningen i vinter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om