Sophanteringen går med förlust

Trots regionens senaste höjning av taxorna går årets sophantering mot en miljonförlust.När det nya sopsystemet nu ska utredas är nya taxehöjningar att vänta.

Lunchpaus. Louise Nilsson tycker att sophanteringen är en service som är värd att betala för. Men inte hur mycket som helst.

Lunchpaus. Louise Nilsson tycker att sophanteringen är en service som är värd att betala för. Men inte hur mycket som helst.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2011-09-27 04:00

Ju bättre gotlänningarna blir på att sortera sopor, desto dyrare blir det. Det är en ekvation som inte går ihop. Förklaringen är, enligt samhällsbyggnadsförvaltningens chef Bertil Klintbom, att regionens hantering av sopberget inte blir billigare. Det sorterade avfallet ska tas om hand och transporterna är många och långa.

Regionens prognos är att avfallshanteringen i år går med förlust på ungefär en miljon kronor. Målet är inte att gå med vinst, men att det ska gå jämt ut.

- Jag vill inte säga att gotlänningarna har blivit för bra på att sopsortera. Det är bra att alla sorterar så mycket som möjligt, drömmen är att allt återvinns, säger Bertil Klintbom.

- Men ju mer folk sorterar, desto mindre får vi i intäkter. Så vi måste förmodligen höja taxan för att sophanteringen ska gå jämt upp.


Ny höjning
Så sent som vid senaste årsskiftet gjordes en indexhöjning av avgifterna för första gången sedan det nya sopsystemet började införas 2008. Alla priser höjdes då med 5,7 procent.

Enligt Bertil Klintbom ska indexhöjningarna göras varje år framöver.

Under hösten ska det nya sophanteringssystemet utvärderas eftersom det nu är genomfört över hela ön. Då ska man bland annat se över nu rådande taxor. Det kan bli justeringar av såväl de fasta avgifterna som av hämtningsintervallerna, med mera.


Andra inkomster
- Det kan vara vissa som missgynnas och andra som gynnas av hur systemet ser ut nu, menar Bertil Klintbom som dock väntar med konkreta förslag tills utvärderingen är klar.

Han är dock skeptisk till att höja kilopriset på sopor som hämtas. Då skulle mer slängas på fel ställen, tror han.

- Men om vi kan få inkomster på att göra biogas av kompostsoporna, och få bättre betalt för de sopor vi säljer kan vi hålla nere kostnadsökningarna för konsumenterna, hoppas Bertil Klintbom.


Högre kilopris
Petter Mårtensson från Tingstäde, som lämnar sorterade sopor på återvinningscentralen i Visby, tycker dock att just kilopriset borde vara det som höjs.

- Om man är bra på att sortera borde det synas mer på räkningen. Kilopriset är det lilla och det ger nog inte så mycket inkomster till regionen. Det kunde höjas i stället för de fasta kostnaderna, menar Petter Mårtensson.

Louise Nilsson, som passar på att tömma sina sopsorteringsbackar under sin lunchtid, tycker att regionens sophantering är en service som är värd att betala för.

Men hon vill inte betala mer än i dag utan tycker att det är bra som det är.

Det nya sophanteringssystemet har införts successivt över ön 2008-2010.

Regionen tar tre avgifter; grundavgift, hämtningsavgift och behandlingsavgift.

Alla fastigheter måste ha ett abonnemang.

Prisexempel/år för villa 2008 och 2011:

Grundavgift: då 812 kr, nu 859 kr

Hämtningsavgift 140 liter var 14:e dag kompost och brännbart: då 806 kr, nu 853 kr

bara brännbart: då 630 kr, nu 666 kr

Behandlingsavgift: då 2 kr/kg, nu 2,11 kr/kg

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!