Sopor över sjön inget fel
Ni har förstorat betydelsen av transporterna till fastlandet när ni diskuterat hur soporna ska hanteras.Det säger civilingenjör Johan Sundberg som byggt upp en forskningsverksamhet kring avfallshantering på Chalmers i Göteborg. På torsdagen deltog han i en ekodag på högskolan.
Det har jätteliten betydelse, säger han som inte tycker det är fel att skicka skräpet till fastlandet.
Båtarna hör dessutom till de mer miljövänliga transporterna. Det finns många kommuner som kör sina sopor betydligt längre sträckor och med lastbil.
Han säger att det som transporteras kortast sträcka när det gäller förbränning, är sopor.
Vi importerar kanske 90 procent av biobränslet idag. En stor del av den gotländska flisen kommer från Baltikum, säger han.
Vi tar till och med pellets från British Colombia i Kanada.
Någon lösning på Gotlands kommuns bekymmer med soporna hade han inte annars.
Elda eller inte, är inte frågan, säger han och påpekar att en del av soporna måste eldas. Frågan är bara om det ska göras här eller någon annanstans.
Att sluta det lokala kretsloppet kan bli svårt.
Det är inte så säkert att det är det bästa heller.
En kombination av olika metoder för att ta hand om avfallet tror han är bäst.
Det finns inte en enda lösning. Både rötning, förbränning och kompostering är nog det bästa, säger han som dessutom förespråkar materialåtervinning.
Under ekodagen, där programmet gick i repris under kvällen, deltog också Gunn Persson som är hydrolog på SMHI. Hon berättade om klimatförändringar kopplade till jodbruket och turismen på Gotland. Jan Ekdahl, som är ombudsman på LRF Gotland pratade om ett bioenergiprojekt .
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!