Sopor slängs<br> på stränderna
Ett ökat antal turister innebär en ökad mängd sopor. Det har blivit ett problem på Fårö där möjligheterna att slänga vanliga hushållssopor är små, och där sopor därmed slängs endera i naturen eller ännu hellre lämnas i till exempel containrar avsedda för endast papper.
På Fårö finns framför allt en stor deponeringsstation för sopor, återvinningsstationen vid Konsum relativt nära färjans angöringsplats, men där är det bara tillåtet att kasta papper-, plats- och plåtsopor. Inte hushållssopor.
Men det kastas mängder av sådant ändå.
- När det är som värst får jag ta hand om fem till tio sopsäckar om dagen, säckar som har lämnats på återvinningsstationen, berättar Lars-Olov Malmqvist.
<span class='mr'>Frågor om sopstationer</span>
Till sin "hjälp" har Malmqvist en extra container hemma på gården, där han slänger de hushållssopor som turister dumpar olovligen på återvinningsstationen eller på annan plats.
Att folk slänger skräp direkt i naturen är inte lika vanligt, menar Malmqvist, även om den sortens "sophantering" också förekommer.
- Det är inte så ofta man ser sånt, men visst hittar man en och annan soppåse på platser man inte borde. Och det finns ju alltid de som bara dumpar hela sopsäckar i diket någonstans. Någon i veckan blir det väl i alla fall.
Även Fårö Infocenter märker av problemet.
- Det kommer rätt så många och frågar var de kan kasta sitt skräp, men vi vet inte var vi ska hänvisa dem. Fårö skola har också problem med att folk kastar skräp i deras soptunnor - liksom att folk ibland kastar skräp i vår tunna här, säger Annette Boberg, som jobbar i infocentret.
<span class='mr'>Orange sopsäck</span>
Skulle det inte hjälpa om kommunen satte ut fler containrar för hushållssopor?
- Nej, det går inte. Folk missbrukar de i så fall och kastar allt i de containrarna utan att sortera, säger Lars-Olov Malmqvist.
En bit på väg med problemet har man dock kommit. Sedan ett år tillbaka kan man i affärer på Fårö köpa en orange sopsäck för 60-70 kronor, och denna har sophämtarna skyldighet att plocka upp om den står uppställd längs sophämtningsrutten.
- Om någon lämnar vanliga svarta sopsäckar så är det ju inte alltid som sophämtarna tar hand om dem. Så visst, till en viss del har man kommit till rätta med problemet, eller i alla fall minskat problemet, säger Lars-Olov Malmqvist, som har arbetat som tillsyningsman på Fårö i fem års tid och som märkt en liten minskning med sophanteringsproblematiken det senaste året.
- För två år sedan var det för jävligt illa. Nu är det lite bättre, men det gäller att känna av och hålla efter för så fort det blir för mycket på ett och samma ställe så blir det ohanterbart.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!