Enligt lagen är kommunen skyldig att ta hand om hushållssopor och har därmed rätt att ta ut en avgift. Fastighetsägare kan få dispens om man kan styrka att eventuella sopor tas omhand på annat sätt.
Men mannen, som enligt kommunen fakturerats för sophämtning under minst fem år, har inte fått någon dispens. Han har hela tiden bestridit fakturorna och vägrat betala.
- Han har fakturerats i all tid, men vi har däremot inte drivit fakturorna så hårt förrän 2003. Vi har lämnat vidare till inkasso, men när han bara fortsatte att bestrida valde vi att gå vidare till tingsrätten för att få en dom, säger Anna Johansson vid Gotlands kommuns ekonomiavdelning.
Samlade på högKommunen samlade fakturor för cirka ett år på hög och gjorde en anmälan. Enligt tingsrättens dom i oktober förra året dömdes mannen att betala 1648 kronor plus ränta samt kommunens omkostnader på cirka 2000 kronor. Domen överklagades till Svea Hovrätt, vidare till Högsta Domstolen och nu går mannen till Europadomstolen för att få saken prövad.
Enligt mannens ombud, Tore Gannholm, började kommunen plötsligt att skicka fakturor till mannen i samband med att man bytte entreprenör. Dessutom sattes han på högsta taxan trots att kommunen aldrig hämtat några sopor hos honom.
- Kommunens agerande strider mot det allmänna rättsmedvetandet, säger Tore Gannholm.
Tore Gannholm säger att mannen kan tänka sig att betala någon form av minimiavgift som det klart framgår att det är en taxa för dem som inte har några sopor att lämna. Men någon sådan taxa har inte kommunen.
Ingen dispens för permanentboende
Däremot kan man söka dispens hos miljö- och hälsoskyddsförvaltningen för att slippa betala någon avgift, men det ges endast till fritidsfastigheter som ägs av gotlänningar med ett permanent boende på ön.
Miljöskyddsinspektör Folke Petersén förklarar att det inte går att helt slippa sophämtning för en fastighet där man bor permanent. Med det gamla sopsystemet kunde man få hämtning två gånger per år, men inte mindre. Med det nya systemet, som redan införts på södra Gotland, får alla 14-dagars-hämtning. Däremot är det enkelt att få tillstånd för hemkompostering och de brännbara soporna betalas för per kilo.
Anders Lindholm vid tekniska förvaltningen känner inte till om mannen plötsligt blev fakturerad för sophämtning efter att under många år sluppit betala. Men han säger att det är möjligt att renhållningen tidigare missat att fastigheten varit bebodd och att den nya entreprenören upptäckt misstaget.
- Vi har en överenskommelse med våra entreprenörer att de ska signalera när någon flyttar in i en fastighet som varit obebodd. Vi har ingen möjlighet att åka ut och kontrollera om det bor folk i varenda fastighet, säger Anders Lindholm.
Högsta taxan är standard
Han förklarar vidare att mannen sattes på högsta taxan eftersom det är standardtaxan, dvs 14-dagarshämtning av 160-literssäck.
- Billigare skulle vara hämtning en gång per månad men då måste man anmäla att man har hemkompost. Annars kan vi inte ge något annat abonnemang, säger Anders Lindholm.