SOS-flytt kritiseras i rapport

Kommunen förlorar pengar på att byta operatör för beställningscentralen. Slutsatsen dras av den konsult som på fackets uppdrag granskat planerna på att flytta SOS-Alarm från Gotland.
- Upphandlingen är inte speciellt listig, skriver konsulten i en rapport.

Gotland2005-03-19 06:00
SOS-Alarm har sedan 1991 hanterat kommunens bokningar av färdtjänst och sjukresor. Men när kommunen i höstas gjorde en ny upphandling för de kommande tre åren förlorade bolaget tjänsten till konkurrenten Samres.
SOS-Alarm beslutade då att lägga sin verksamhet i Visby eftersom beställningscentralen stod för en stor del av intäkterna. De gotländska samtalen till nödnumret 112 kommer istället att besvaras från Eskilstuna.

Förlorade arbetstillfällen
Löntagarkonsulten Robin Mannheimer anlitades av Tjänstemannaförbundet HTF för att granska upphandlingen.
Kommunen valde Samres eftersom bolagets bud låg 430 000 kronor under det som lades av SOS-Alarm.
Men prisskillnaden borde jämföras med en rad följdeffekter, anser kon­sulten.
Sjutton arbetstillfällen går förlorade på Gotland när larmcentralen läggs ner.
Hyresintäkter på 200 000 kronor per år försvinner när företaget lämnar sina lokaler i brandstationen. SOS-Alarm delar telefonväxel med kommunen, för detta betalar bolaget omkring 100 000 kronor.

Lundgren och Klintbom svarar
Beställningscentralen samordnar bland annat färdtjänsten och sjukresorna.
Kvaliteten i detta arbete kan spara betydligt mer än kostnaden för hela beställningscentralen, hävdar konsulten, som kallar kommunens nya upphandling "en dålig affär".
- Kommunen har valt ett upphandlingsförfarande som inte ser till ekonomin för kommunen som helhet, skriver Robin Mannheimer i sin rapport.
Rapporten har skickats till samtliga politiker i kommunfull­mäktige.
Under måndagens sammanträde ska kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren (s) svara på Hans Klintboms (c) interpellation om upphandlingens konsekvenser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om