Kon Lissi ser lite medtagen ut när hon står i boxen vid Skogs i Hejde. Det kan ha sin förklaring, eftersom hon dagen innan vårt besök fått triss i kalvar.
– Eftersom hon är förstföderska såg hon ut att bli lite förvirrad. Det är inte utan att man drar på smilbanden lite extra, säger den stolte mjölkbonden vid Skogs.
Även om det är mycket ovanligt att få trillingkalvar, är det andra gången det osannolika sker hos Peter Hansson, som var med och hjälpte de små till världen. Sannolikheten att en ko ska få trillingar sker en gång på 50 000, och att alla överlever är ännu ovanligare.
– Jag hade en ko som fick trillingar 2013, då var ni här från tidningen också. Det börjar bli lite tjatigt, säger han med ett stort skratt.
Alla tre är välskapta och ser ut att må bra. En av de nyfödda kalvarna sprudlar av energi och skuttar glatt runt i halmen och leker. De två andra är lite mer skakiga på benen, och Ronja Björkqvist som arbetar på gården, går in till kalvarna för att ge dem råmjölk från en flaska.
Peter Hansson hade ingen aning om att Lissi bar på tre kalvar. Rätt som det var upptäckte han att hon hade börjat kalva, och på plats i lagården var veterinär Sara Eriksdotter Engsfrid, men i ett helt annat ärende. Sara kunde därmed hjälpa till med födseln, och till slut fanns där tre välskapta kalvar.
– Den första som kom var så liten, och då diskuterade vi att det nog måste vara en till. När vi hjälpt till med att dra ut den andra, skojade vi om att det nog kunde vara en tredje, och det var det ju, berättar Sara.
– Det känns alltid roligt, och lite extra när det händer. Sist jag var med om en trillingförlossning var för 18 år sedan, då var det två stycken på en vecka. Jag hörde dessutom talas om att det föddes trillingar i Martebo förra veckan.
Peter beskriver förlossningen som okomplicerad för Lissi, som tillhör rasen Holstein.
– Det som är ovanligt är ju att alla lever. Det är mycket högre dödlighet på trillingar.
Trillingarna som föddes i slutet på mars, bestod av två tjurar och en kviga, men kvigan blir troligen steril. Om kon bär på olikkönade tvillingar eller trillingar påverkar tjurkalvens hormoner kvigkalvens fertilitet i fosterstadiet, något som kallas ”Free Martin”, berättar Peter.
– Hon kommer att säljas som slaktdjur, eftersom det inte går att mjölka henne.
En trillingförlossning sliter dessutom på mamman, och risken för komplikationer ökar efter förlossningen.
– Dessutom växer kalvar aldrig i fatt riktigt, det kostar mer än det smakar helt enkelt, men det är ju otroligt gulligt.
Efter födseln la Peter ut en bild på kalvarna på facebook, och responsen blev genast stor hos vännerna som gratulerade till trillingfödseln.
– Alla tycker att det är jätteroligt såklart, man smälter ju verkligen när man ser tre så här små!