Gotlänningarna fikar överlägset mest i landet

Enligt en ny rapport så är gotlänningarna mest fikabenägna i Sverige. I genomsnitt fikar vi nästan åtta gånger i veckan, medan rikssnittet ligger på strax över fem. ”Jag fikar fyra gånger om dagen”, säger bagaren Clas Möllerström.

Ann-Margret Ortlieb Atlinger fikar alltid på eftermiddagarna, men väljer ofta bort klucku tei-fikat nu för tiden. ”14.30, då är det fika”, säger hon.

Ann-Margret Ortlieb Atlinger fikar alltid på eftermiddagarna, men väljer ofta bort klucku tei-fikat nu för tiden. ”14.30, då är det fika”, säger hon.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2024-05-18 10:14

Nyheten i korthet

  • En ny rapport från Fairtrade Sverige visar att gotlänningarna är mest fikabenägna i Sverige, med ett genomsnitt på nästan åtta fikastunder i veckan.
  • Rapporten "Fika i förändring" belyser svenskarnas fikavanor och visar att rikssnittet ligger på strax över fem fikastunder i veckan.
  • Gotländska "experter" på området tror att den starka fikatraditionen på ön, som går i arv från generation till generation, kan vara en orsak till gotlänningarnas frekventa fikande.

Det är Fairtrade Sverige som nyligen släppte rapporten ”Fika i förändring”, där man kartlagt svenskarnas fikavanor. Där framgår bland annat att genomsnittssvensken fikar drygt fem gånger i veckan. Allra mest fikar dock gotlänningar enligt den webbenkät som gjorts – nästan åtta gånger i veckan.

Gotlänningarnas fikasug är ganska överlägset störst i landet. Enligt rapporten fikar vi 7,6 gånger i veckan, näst på tur kommer östgötarna som fikar 6,5 gånger i veckan. Minst fikar norrbottningar; i snitt fyra gånger i veckan.

undefined
Enligt Fairtrade Sveriges statistik så lägger svenskarna i genomsnitt omkring 1,5 timme på arbetsvecka – eller närmare 70 timmar per år – på att fika på jobbet.

I rapporten framgår det inte exakt hur de har definierat ”fika”, men Ing-Marie Tellström från Öja anser att en fika ska bestå av någon form av dryck samt något tilltugg.

Ing-Marie får ses som något av en expert på ämnet då hon bland annat arrangerat otaliga kaffikalas. Hon är även en av författarna bakom boken ”Bordet är dukat: mat med tradition på Gotland”. Och fikar det gör hon ofta. Faktum är att hon precis avslutat förmiddagsfikat med sin man när Helagotland ringer upp henne och upplyser henne om att gotlänningar fikar nästan åtta gånger i veckan.

– Det var inte mycket. Jag fikar allt som oftast två gånger om dagen, är hennes spontana reaktion.

Vad tror du att det beror på att just gotlänningar fikar mest i landet?

– Vi kanske har störst andel pensionärer? Är man pensionär är det nämligen lätt att fika två gånger om dagen. Dessutom har ju fikastunderna namn här på ön: klucku tei och otendag. Att de har namn kanske gör att man håller på dem lite hårdare. Jag är ju ingen expert, men det skulle man kanske kunna tänka sig som förklaringar.

undefined
Ing-Marie Tellström är en van fikare, och oftast blir det både klucku tei och otendag för henne. ”Att fikastunderna har namn här på Gotland kanske gör att man håller på dem lite hårdare”, resonerar hon.

Ing-Marie Tellström är också inne på att det finns en stark fikatradition här som förs vidare från generation till generation. 

– När våra vuxna barn är på besök så håller de också hårt på att det ska vara fika både på för- och eftermiddag, så jag tror fikatraditionen går i arv här på ön. 

Hur ser en riktigt bra fika ut enligt dig?

– Det ska ju såklart vara kaffi, och så får det gärna vara någon slags bulle eller sockerkaka samt en torr kaka. Det får räcka nu för tiden. 

En annan som får anses vara fikaexpert är Clas Möllerström. Han driver sedan 1990 konditoriet Siesta på Östercentrum och har således bakat otaliga fikabröd och serverat enorma mängder kaffe genom åren. Så här reagerar han på Fairtrade Sveriges statistik:

– Det är ju trevligt om det där stämmer. Jag hoppas det är så att gotlänningar fikar mest.

Vad tror du det beror på?

– Ja, det är väl Norrgatt och Siesta som är orsaken, säger Clas med ett skratt, innan han fortsätter:

– Vi tycker väl om att ta oss en liten rast där man kan få ta det lite lugnt.

undefined
Bagaren Clas Möllerström som driver Siesta höjer fikasnittet rejält. Enligt egen utsago fikar han nämligen fyra gånger om dagen sju dagar i veckan.

Själv drar han upp fikasnittet rejält. Clas Möllerström håller sig nämligen inte till att fika ”bara” åtta gånger i veckan.

– Jag jobbar ju sju dagar i veckan och jag fikar åtminstone fyra gånger om dagen. Så då blir det väl 28 gånger på en vecka. 

Och vad innehåller en fika för en bagare då?

– Alltid kaffe, och så blir det slattarna från bageriet. När man bakar en prinsesstårta eller liknande så skär man alltid lite fel, och de överblivna delarna slinker alltid ner i magen.

undefined
”Kaffe och en kaka eller bulle brukar det bli. I dag blev det dock en räksmörgås”, säger Ann-Margret Ortlieb Atlinger om vad som brukar stå på hennes fikameny.

På Siesta sitter Ann-Margret Ortlieb Atlinger och ska precis sätta tänderna i en räkmacka. Liksom Ing-Marie Tellström tror hon att en stark tradition ligger bakom att gotlänningarna är så fikabenägna.

– Mina föräldrar fikade alltid både på förmiddagen och på eftermiddagen, och det sitter ju kvar i mig, även om jag brukar hoppa över förmiddagsfikat nu för tiden. Men kaffe dricker jag åtminstone tre gånger om dagen, och på eftermiddagarna tar jag gärna en fika här, på Stora Coop eller på Biltema, säger hon.

Varför är de här fikastunderna viktiga då?

– Dels är det ju gott, men så är det också en avslappnad stund på dagen där man får sätta sig ner ett tag.

undefined
21-åringarna Filippa Hartman och Frida Nordborg blir förvånade när de får höra att gotlänningar fikar knappt åtta gånger i veckan. ”Oj, det var mycket. Fikar folk mer än en gång om dagen?”, säger Frida.

Kanske är fikandet lite av en generationsfråga. När Helagotland berättar om hur ofta gotlänningarna fikar för 21-åringarna Frida Nordborg och Filippa Hartman reagerar de nämligen med förvåning.

– Oj, det var mycket. Fikar folk mer än en gång om dagen? undrar Frida Nordborg, som själv bara fikar på fredagar.

– Kaffe blir det ju flera gånger varje dag, men fika med något att äta till blir det bara när vi har fredagsfika på jobbet. 

Vännerna utesluter dock inte att fikafrekvensen kommer att öka med åldern.

– Kanske är det så att ju äldre man blir desto mer fikar man, säger Filippa Hartman. 

undefined
Enligt Fairtrade Sveriges rapport så fikar gotlänningar nästan åtta gånger i veckan, vilket är överlägset mest i landet.
undefined
Kaffikalas är en stark tradition på Gotland, och enligt Fairtrade Sveriges rapport är gotlänningarna alltså mest fikabenägna i hela Sverige.
undefined
Genomsnittssvensken fikar drygt fem gånger i veckan. På Gotland ligger snittet alltså på nästan åtta gången per vecka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!