Donald Forsberg, dykare och före detta IB-agent, intresserade sig för ringen redan när den stals från Fornsalen sommaren 1986. I fjol började han tillsammans med Bertil Bonnevier, pensionerad narkotikaspanare, att gå igenom ett stort antal kartonger och kassar som tillhört den sedan några år avlidne antikvitetstjuv som många menar stal ringen.
Nu tycker han att han har gjort vad han kunnat i sökandet.
- Jag kommer inte längre nu, säger han.
Värdefull ring
Sökandet har lett till att stora mängder dokument och fornfynd kunnat lämnas tillbaka till museet, medan annat donerats till Arkivcentrum Gotland.
Nyligen återlämnades bland annat en vikingatida ring, smyckad med runor. Enbart ringen har värderats till 350 000 kronor.
Men nu har privatspanarna nått vägs ände.
Åtminstone för en tid.
- Jag har kommit så långt att jag vet vad som hände när den stals, var den gömdes och varför det varit så tyst om Havorringen i 25 år. Men jag kommer inte längre just nu, säger Donald Forsberg.
Ingen stöld
Han säger sig vara säker på var den förvaras, och vilka personer som sitter på kunskaper om dess försvinnande.
För att komma vidare måste de personerna samarbeta, menar Donald Forsberg.
Privatspanarna är övertygade om att det aldrig var fråga om någon egentlig stöld. Antikvitetstjuven försökte i stället föra undan ringen för att förekomma en eventuell riktig tjuv.
Många frågor kvar
Havorringen låg först i en liten säkerhetskassun som skruvats fast i montern, men av estetiska skäl togs kassunen bort.
Som en markering och för att skydda museets välkända klenod tog mannen ringen, hävdar privatspanarna.
Peter Manneke, arkeologen som grävde fram ringen 1961, har tidigare berättat för GT att det är viktigt att hitta ringen, som är en internationell klenod.
Även om ringen är analyserad och dokumenterad finns många frågor att besvara. Det är oklart var den tillverkades, hur den användes och hur den hamnade på Gotland.