Spännande museibesök i mörker
Valkyrian. Olivia Qwiberg levandegör bildstenarnas starka kvinna.Foto: Rolf Jönsson
Foto: Rolf Jönsson
Under ett besök med ficklampa i mörkret kan vad som helst hända.
På höstlovet bjuder Gotlands museum in stora och små besökare till en spännande vandring med oväntade möten i museimörkret.
Då levandegörs utställningarna tillsammans med ungdomar i årskurs två på scengymnasiets program rörliga bildens språk vid Elfrida Andrégymnasiet.
På upptäcktsfärd genom det nedsläckta museet får publiken får möta människor ur det förflutna och höra spännande historier, sagor och sägner från förr.
- Det är ett annorlunda sätt att upptäcka museet på, säger museipedagog Maria Annerud som tillsammans med ungdomarna skrivit manus och iscensatt vandringen.
Olivia Qwiberg, Nora Ericsson, Emma Winberg, Dennis Johansson, Viktor Borg, Kim Robertsson, Marcus Appelberg, Rachel Willer och Frida Dahlby är klasskamraterna som jobbat fram spökvandringen.
- I våras satte vi upp teaterföreställningen "Svärdet Tyrfing" som visade för årskurs fem på ön. Höstens föreställning har vi helt och hållet arbetat fram på vår fritid, berättar de.
Nu gestaltar ungdomarna olika karaktärer med förebilder hämtade ur museets utställningar. Här finns igelkottflickan, valkyrian, bödeln, barnamörderskan, köpmannen som pestsmittats, en krigare från 136, Stavar den Store och Oden.
- Vi har testat konceptet och fann att det var ett bra. Att uppleva museet på ett nytt och annorlunda sätt kan väcka intresset för fortsatta museibesök, säger Maria Annerud.
De flesta elever på Gotland kommer någon gång till Gotlands fornsal med skolan.
Museets pedagogiska verksamhet är omfattande och anpassat till olika åldrar.
Sakletarjakt och levande stenar för förskolebarn, 430 miljoner år Gotland och bildstenarnas berättelser för årskurs ett till sex liksom bröllop genom tiderna för högstadium och gymnasium är några exempel.
Med ficklampa på museet är en dramatiserad familjevisning med föreställningar under höstlovet. Starten sker på kvällen när museet har stängt för dagen.
- Vi vänder upp och ner på museet, säger Nora Ericson. Besökarna möter henne spöklikt sminkad och klädd som gengångare. I museets föreställning går hon igen som en skugga från förr.
En gengångare är en människa som levt och dött på den plats som sedan hemsöks. Det kan vara på kyrkogårdar eller galgbackar och vi träffar på henne bland föremål från den medeltida kyrkans värld.
- Det är faktiskt rätt läskigt häruppe och man vill inte gärna vara här ensam, säger Dennis Johansson som bödel på Galgbacken, en hemsk hörna på museet komplett med skelett från avrättningar.
Igelkottflickan som levde på stenåldern i Ajvide har en hemlighet som hon bär med sig i graven som finns på museet. I ficklampans scen tar hon gestalt och går igen.
Förstås finns Stavar den Store med i evenemanget. Det är Viktor Borg som hålls intill sin skatt från Stavgard i Burs som visas bland klenoderna i skattkammaren.
Med ljus i hand leder Maria Annerud museivisningen i mörker. Hon är berätterskan som följer besökarna runt i museisalarna där scener spelas upp och levandegör utställningarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!