Spannmålsskörden sämre än normalt

Spannmålsskörden på Gotland beräknas bli sämre än normalt på grund av sommarens värmebölja och fuktigt skördeväder.Priserna är däremot höga.

Foto: Staffan Löwstedt / Svd / SCANPIX

Gotland2010-08-20 04:00
- Vi har varit bortskämda med två bra år. Men i år ser det skörden ut att bli mellan 80 och 85 procent av normalskörd, säger Lantmännens distriktschef Arne Nyroth.
- Men ekonomiskt behöver det inte bli så risigt ändå eftersom priset på spannmål är högt.
Så här halvvägs in i spannmålsskörden konstaterar han att vädrets makter inte är nådiga. Det är helt enkelt ett ovanligt dåligt skördeväder på Gotland, med mycket fukt i marken, riklig dagg och regnskurar i stort sett varje dag. Augusti brukar bjuda mer på hög luft med sol och blåst.

Blir foder
Det fuktiga vädret gör det svårt att skörda, och det ger en sämre kvalitet på spannmålet.
- Det blir panikkörningar små stunder hit och dit och man tvingas tröska trots att vattenhalten är högre än den ska vara, menar Arne Nyroth.
Han tror att runt 75 procent av öns veteskörd får för låg rymdvikt för att duga till kvarnvete, trots att kvaliteten är bra. På grund av värmeböljan i juli utvecklades inte kärnan, det är mest skal och det blir därför foder.
Maltkornet har också små kärnor. Beträffande rågvete funderar man på Lantmännen som bäst på prissättningen.
- En del har börjat gro i axen, då omvandlas stärkelsen och kvaliteten blir sämre, säger Arne Nyroth.
Det värsta scenariot är nu att det fortsätter regna. Om stråna lägger sig blir skörden förstörd. Arne Nyroth önskar i stället två veckor med hög luft och blåst.
Enligt Jordbruksverkets prognos ser totalskörden för riket ut att bli den lägsta på 15 år. Även internationellt är skördarna låga, vilket trissar upp priset. Bönderna får bättre betalt, och konsumenterna får högre livsmedelspriser.
Landets spannmålsskörd beräknas bli runt 4,8 miljoner ton. Det är åtta procent lägre än förra året och den lägsta siffran sedan 1995. En orsak till minskningen, förutom ett dåligt år, är att arealerna också har minskat. I stället ökar odlingen av oljeväxter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!