De utbildar sig på CIFEA (Centro de información y formación de experiéncias agrárias) i Torre Pacheco i regionen Múrcia i södra Spanien. I slutet av juni tar de sin examen och innan dess ska María José praktisera skogsvård på Género Forestál medan José Luís ska fortsätta med parkvård. Han hoppas sen på stadigt arbete medan María José vill fortsätta till universitetet. Hon siktar på arbete inom naturvården och ser hoppfull ut när hon får veta att det finns många naturreservat även i Sverige.
Kroppsspråk
Tiden här har gjort intryck, även om språket har varit ett litet hinder. Instruktionerna i "Botan" har givits med hjälp av kroppsspråket och visst har det funnits en önskan om ett gemensamt språk. Men trädgårdsmästare Lasse Pettersson intygar att de har gjort bra ifrån sig.
Vissa skillnader finns förstås i trädgårdsarbetet. Bland annat berättar praktikanterna att rosorna klipps hårdare här. Och några palmer att beskära har de inte hittat.
Förutom språket är det många nya intryck att smälta. De för dem ljusa nätterna och den kyliga och sena våren och maten är några. Trädgårdslärare Ann Pettersson och eleverna på Lövsta har hjälpt till med acklimatiseringen.
Kajp och rabarber
- Vi har bott på skolan och Ann har varit vår svenska mamma här. Hon har bjudit på kajpsoppa och rabarberpaj, berättar María och José och fortsätter med några episoder från mataffärer.
- Vi köpte juice och mjölk som vi trodde var dåliga. Vi visste inte att juicen var koncentrerad och att filmjölk var som youghurt.
De spanska gästerna har också fått hålla en språklektion på gymnasiet, de har med några Lövstaelever turistat i Stockholm och en av deras lärare i Spanien har varit på besök.
Tio års utbyte
Lövstas utbyte med den spanska trädgårdsskolan har pågått i tio år. Två gånger tidigare har gotländska elever åkt dit. I mars i år praktiserade Karin Nilsson, Karin Blomberg, Madeleine Närsten, Elin Wikström, Anton Hammarström, Emil Jakobsson och Oskar Ekström under tre veckor i Spanien, ledsagade av lärarna Ann Pettersson och Marie Ahlgren Andersson. Några blev så inspirerade att de vill återvända. De bodde på skolan, där några också hade sin praktik, medan andra var på gardencenter, plantskola och golfbana. Skolorna hjälper till med att ordna praktikplatserna utifrån elevernas önskemål. Ett besök på Alhambra hanns också med.
Utbytet finansieras med EU-bidrag som kallas "Leonardo da Vinci" från Internationella Programkontoret.
- Jag kommer att söka bidrag igen för en ny utbytesresa om två år, säger Ann Pettersson.