Spara halva barnbidraget räcker inte

Gotländska familjer måste spara mer än halva barnbidraget för att hjälpa barnen att köpa sin första bostad.

Gotland är ett av de tio områden där det inte räcker att spara halva barnbidraget för att ha råd med kontantinsatsen för en genomsnittlig enrummare.

Gotland är ett av de tio områden där det inte räcker att spara halva barnbidraget för att ha råd med kontantinsatsen för en genomsnittlig enrummare.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gotland2019-10-03 11:19

Bostadsbristen skapar långa köer till hyresrätter. Många familjer försöker i stället hjälpa sina barn på andra sätt. Nästan var tredje familj i Sverige sparar för att barnen ska få möjlighet att köpa en bostadsrätt.

Om man sparar halva barnbidraget i 18 år har man 162.088 kronor på banken. Hur långt räcker det, om man vill köpa en bostadsrätt?

Det har Skandia Bank kartlagt. Gotland hör till de områden där ett halvt barnbidrag inte räcker som handpenning för att få låna. Här behövs en kontantinsats på 220.429 kronor för en genomsnittlig enrummare på 41 kvadrat, med ett pris på 1,5 miljoner kronor. Det fattas nästan 60 000 kronor.

Av de 25 städer som ingått i undersökningen är Gotland bland de tio där man måste spara mer än halva barnbidraget. Att spara hela barnbidraget ger under 18 år ger 324.176 kronor, tillräckligt till handpenningen. I Stockholm och Göteborg räcker inte ens hela barnbidraget.

Svensk Fastighetsförmedling har undersökt på vilka sätt familjer hjälper barn med sin första bostad. På Gotland ger fyra av fem familjer stöd, vanligast genom någon form av sparande. Många ställer sina barn i bostadskö. Att belåna sin egen fastighet för att få pengar till barnens boende förekommer också.

Svensk Fastighetsförmedling har även frågat när man tycker att barnen bör flytta hemifrån. Hälften av de som svarat anser att i åldern 21-23 år är det dags. En procent tycker att barnen kan bo kvar tills de fyllt 30 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!