Tävlingskockens råd sparar tusenlappar

En vinnarskalle som älskar fräscha grönsaker tävlar om att bli bäst i Sverige. Adam Österdahl har receptet för att vinna, och tipsen hur vi andra kan laga gott och billigt när matpriserna skenar.

Adam Österdahl tävlar i Sveriges ekokock. På jobbet på Lilla Bjers har han nära till råvarorna, som han ibland får springa ut och plocka själv.

Adam Österdahl tävlar i Sveriges ekokock. På jobbet på Lilla Bjers har han nära till råvarorna, som han ibland får springa ut och plocka själv.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2022-09-09 11:32

I våras blev Adam Österdahl på Wisbygymnasiets restaurangprogam Årets kockelev. Nu har han en unik chans att under samma år också bli Årets ekokock med hela Sverige. Finalen hålls idag fredag i Växjö, där Adam är en av sex finalister.

– Nu är det "real deal", det känns spännande och hedrande, säger han och berättar att han med sina 19 år bara är hälften så gammal som några av de andra tävlande.

undefined
Söta goda tomater, en av Adam Österdahls favoriter just nu.

Åldersskillnaden behöver inte bara vara en nackdel, tvärtom menar han.

– De andra är mer erfarna, men jag hoppas på mina nyfikna sidor. Från orienteringen är jag van att tävla och jag kan gå in i min bubbla och fokusera. När jag står där med min skärbräda gör jag det lugnt, metodiskt och pricksäkert, säger han och berättar att det faktum att ingen av de tävlande i förväg vet vare sig meny eller ingredienser ökar hans chanser.

undefined
Hösten innebär god tillgång på färska grönsaker på Gotland. Adam Österdahl tipsar om betor i olika former, läckra råvaror som enkelt kan bli suveräna middagar utan att kosta för mycket.

Matintresset har Adam Österdahl alltid haft med sig, där mormor och morfar båda spelat viktiga roller men på helt olika sätt.

– Brorsan hängde med moffa ute i garaget, då gick jag in till mormor och vi brukade laga mat och baka tillsammans, säger han, fylld av tacksamhet över mormor Klary Larssons tidiga insatser.

Intresset för att använda lokala ekologiska råvaror har vuxit sig allt starkare.

– Det är jätteviktigt. Jag anser att vi måste bruka och inte förbruka jordens resurser, utan att använda några kemikalier, säger han och berättar hur han på sin nuvarande arbetsplats på Lilla Bjers bokstavligt talat har nära till råvarorna från jord till bord.

undefined
Adam Österdahl med färska grönsaker i högsta hugg, han lagar gärna även kött men menar att det inte behöver vara så stor mängd av det på tallriken.

Fler än en gång har Adam Österdahl glömt att beställa in de råvaror som behövs i köket för dagen.

– Då får jag springa ut och plocka det själv. En gång var det slut på jordgubbar till desserten, då satt gästerna redan vid bordet och matsalen var fylld med folk.

undefined
Adam Österdahl tävlar i Sveriges ekokock. På jobbet på Lilla Bjers har han nära till råvarorna, som han ibland får springa ut och plocka själv.

Adam Österdahl menar att bra råvaror och ekologiska val inte nödvändigtvis måste bli dyrare. När elpriserna skenar och matpriserna i vinter spås nå nya rekordnivåer har han enkla tips på hur maten kan bli både god och faktiskt billigare.

– Man kan ofta göra väldigt goda saker med enkla medel. Om man lägger en liten extra slant på bra råvaror tar man hand om miljön och det är en liten uppoffring – de ekologiska råvarorna innehåller dessutom mycket mera smak, säger han och tipsar om att byta ut matbutikernas färdiglagade frysta portioner mot gotländska rotfrukter.

undefined
Adam Österdahl menar att öns många gårdsbutiker kan inspirera gotlänningar att laga både god och billig mat.

Rödbetor, gulbetor, palsternacka och rotselleri har ett helt annat kilopris än kött, som Adam Österdahl menar absolut också kan finnas på tallriken – men till väldigt liten del.

– Det räcker med att rosta och sedan mixa en beta eller rotsak till en puré, och smaka upp med brynt smör, salt och vinäger, säger han och avslöjar ett annat säkert kort:

– Släng ner en rödbeta i grillen, glöm bort den i kolet några timmar, och kom tillbaka. Då har du en kärna kvar med otroligt fin smak och konsistens som är så mycket mera än bara kokt rödbeta, säger han.

undefined
Rödbetor, gulbetor, polkabetor och rotselleri, smaker som inspirerar Adam Österdahl i köket.

Till en puré, kolgrillad hel beta och lite sallad serverar han gärna några skivor hyvlad polkabeta, för färgens skull.

– Smaka upp den med en vinägrett på vinäger och en god olja, säger Adam Österdahl.

På fredag klockan 17 avgörs om han lyckas hålla den gotländska fanan högt, där Luqaz Ottosson, Hanna Lukowiesky, Fabian Olli Johansson och i fjol Penda Thomsson lyckats vinna titeln.

– Det skulle vara kul för Gotland om jag vann, säger han.

undefined
Skafferiet att hämta råvaror och inspiration ur har Adam Österdahl på Lilla Bjers där han fram till jul arbetar som kock.
Adam Österdahl

Ålder: 19 år.

Familj: Mamma Annika, pappa Peter, och storebror Mattias som pluggar till läkare i Uppsala.

Bor: Hus i Follingbo.

Yrke: Kock, jobbar på Lilla Bjers fram till jul.

Gör på fritiden: Älskar träning och friluftsliv, orienterar och tävlar för Visborgs OK. Hänger gärna på matlagningsevent och går kurser.

Framtidsdröm: Första målet är att vinna Sveriges ekokock, det skulle betyda mycket. Långsiktiga drömmen är att öppna egen liten restaurang med 10 till 15 sittplatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!