Idag kan du välja om du vill deklarera digitalt eller fysiskt på papper. På Gotland förra året valde 73 procent av de som deklarerat till och med den 4 maj att deklarera digitalt. En trend i hela Sverige.
– Det ser ut ungefär så i hela landet nu för tiden. Det är absolut ett bra betyg, men det kan bli bättre. Fördelen med en digital deklaration är att du får den lite tidigare än en pappersdeklaration. Sen har du den tillgänglig i telefonen eller datorn i stort sätt hela tiden, det värdesätter många, säger Hanna Kroon, skattehandläggare vid Skatteverket på Gotland.
Incitamentet att få en eventuell återbäring utbetald redan i början av april är något som lockar många att deklarera digitalt.
Det allra vanligaste avdraget som görs i Sverige är för resor till och från jobbet. Avdrag för förbättringsutgifter om man sålt en fastighet eller lägenhet är också bland de vanligare avdragen som görs i Sverige, år efter år.
– Skatteverket vill att alla ska betala rätt skatt och att man gör de avdrag man har rätt till. Så länge du har rätt till ett avdrag så är det ingen som kommer ifrågasätta det, säger hon.
Coronapandemin har gjort att allt fler jobbar hemifrån. Men avdrag för inköp till hemmakontoret går inte att göra.
– Du har i regel inte rätt att göra avdrag för ditt hemmakontor. Det är förutsatt att arbetsgivaren ska förse arbetstagaren med den utrustning som krävs. På Skatteverkets hemsida finns en flik för coronainformation där du kan läsa mer, säger Hanna Kroon.
Pandemin gjorde också att allt fler valde att semestra i Sverige och uthyrningen av fritidshus ökade förra året. Denna inkomst är viktig att redovisa om den överstiger 40 000 kronor. Skatteverket kommer granska andrahandsuthyrningen extra noga i år.
– Hyr du ut din bostad för mer än 40 000 kronor per år så ska den intäkten deklareras. Eftersom fler semestrade i Sverige förra sommaren så är det viktigt att kontrollera så att folk gör rätt för sig, säger hon.
Hanna Kroon tror att de allra flesta gotlänningarna vet vilka avdrag de har rätt till. Annars finns nyttig hjälp att hitta.
– Jag tror att de flesta har koll. Annars rekommenderar jag ett besök på Skatteverkets hemsida där det finns ett avdragslexikon där du kan läsa om alla avdrag du kan göra.