Regionfullmäktige antog ett sparpaket på 170 miljoner kronor för 2017-2019. När konsultbolaget Arkwright analyserade de två första åren spådde man att regionen skulle klara att spara 145 miljoner av betinget.
Nu är treårsperioden över. Under den tid då regionen skulle spara 170 miljoner kronor har nämnderna överskridit sina budgetar med 100 miljoner kronor.
– Ser man bara till de siffrorna så har vi inte klarat betinget, säger Åsa Högberg.
Hon menar att man måste göra en djupare analys. Sparbetinget lades inte ut på alla nämnder. Sjukvården och socialnämnden behövde nästan inte spara alls, men skulle hålla sig inom givna budgetramar. Så blev inte fallet. De båda nämnderna gick 2017-2019 back med sammanlagt 163 miljoner kronor. Det innebär att övriga nämnder under samma period redovisat ett överskott på 63 miljoner kronor.
Det var lättast att spara första året. 2017 skulle 63 miljoner kronor sparas. Räknar man bort sjukvården och socialnämnden så klarade övriga nämnder av 62 miljoner kronor.
De två avslutande åren blev kärvare. Särskilt svårt blev det 2019, då fem av nämnderna inte klarade av att hålla sig inom givna budgetramar.
Åsa Högberg kan inte säga hur mycket av sparbetinget som klarats av, men är ändå nöjd.
– Jag tycker att man kan ge godkänt på totalen. Det var bra med ett treårigt program, det gav möjlighet för nämnderna att tänka långsiktigt. Det har även varit bra att med minskat budgetutrymme få en ekonomisk styrning som tvingat fram åtgärder i verksamheten, säger hon.
Åsa Högberg påpekar att de flesta av de besparingsåtgärder som beslutats har genomförts. Sedan har det tillkommit annat som påverkat ekonomin, och som gjort att det ekonomiska utfallet inte motsvarat storleken på besparingarna.
– Ett exempel är skolan, där man klarat sitt beting, men där ett ökat antal elever ändå gjort att man fått ett underskott, säger hon.
Av sparbetinget 2017-2019 skulle regionstyrelsen spara 68 miljoner kronor, tekniska nämnden 27 miljoner, miljö- och byggnämnden 10 miljoner, barn- och utbildningsnämnden 43,5 miljoner, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden 14 miljoner. 7,5 miljoner var inte fördelat.
För 2020-2022 gäller ett sparbeting på 200 miljoner kronor. Av det ska 60 miljoner kronor sparas i år. Mest ska barn- och utbildningsnämnden spara, 20 miljoner kronor, följt av socialnämnden och sjukvården med 13 miljoner kronor vardera.