Med knappt två månader kvar till midsommar är det hög tid att fundera över semestern. Rekordhöga elpriser, inflation och stigande boräntor har gjort att många hushåll har haft svårare än vanligt att lägga undan pengar till semesterkassan.
– Utrymmet för att lägga undan har raderats för många och en del hushåll har tvingats att använda sparpengar för att betala räkningarna. Då gäller det att hitta billigare alternativ, säger Sharon Lavie sparkekonom på Schibsted.
Att inte börja i tid är enligt henne ett av de vanligaste misstagen.
– Jag tror många inte riktigt planerar för semesterkassan under hela året, utan det blir lönen den månad då man har semester som man ska använda.
Det allra bästa, menar Sharon Lavie, är att redan i augusti börja lägga undan några hundralappar varje månad till nästa sommarsemester.
– Med det sagt är det inte försent att börja nu. Även med två månader kvar kan man göra ett extra ryck och samla på sig lite extrapengar.
Ett tips är att sälja sådant du inte använder.
– Rensa ordentligt – prylar, kläder, möbler och cyklar. Det kan ge ganska mycket pengar på kort tid, säger Sharon Lavie.
Något som många gotlänningar redan har anammat är att hyra ut sin bostad. Sharon Lavie tipsar om att du kan hyra ut husvagn, båt eller liknande, när du inte använder dem.
– Det är också väldigt viktigt att se över avtal som inte är så förmånliga. Det kan ge en hel del pengar på de här få månaderna. Den som har stor bolån till exempel ska verkligen vara om sig och kring sig, säger Sharon Lavie.
Planering A och O, enligt Sharon Lavie.
– Ett vanligt misstag är att man inte gör upp en tydlig plan utan tar det lite som det kommer. En spontanutflykt till ett vattenland eller djurpark blir ändå en hel del pengar för en hel familj.
Att engagera hela familjen i semesterplaneringen är också viktigt.
– Jag tror att det underlättar om man involverar hela familjen och kommer överens och har en gemensam målbild. Då blir det lättare att få med hela familjen i ansträngningarna och det bli enklare att undvika onödiga utgifter, säger Sharon Lavie.
Det gäller också att verkligen få med alla kostnader i semesterbudgeten.
– Jag tror att det absolut vanligaste misstaget är att man inte värderar alla småutgifter, att det rinner lite mellan fingrarna och att man har planerat för löst, säger Sharon Lavie och ger ett exempel:
– Man kanske har planerat en resa till Stockholm för hela familjen och räknat på resa, boende och kanske något inträde, men allt runtomkring, alla småutgifter som lokaltransporter, uteluncher och glass, har man inte räknat med. Se till att verkligen räkna med allt och sen lägger du på tio procent till.
Även om det är bra att ha en plan, kan det samtidigt löna sig att vara flexibel.
– Har du en tajt budget så försök hitta avgångar och resedatum som är rabatterade, det kan skilja mycket på samma dag beroende på vilken avgång du väljer. Och om det är möjligt att förlägga semestern i början eller slutet av sommaren så går det ofta att komma undan billigare, säger Sharon Lavie.
För den som semestrar med liten budget tipsar Sharon Lavie om gratisnöjen och lokala smultronställen.
– Gör små utflykter i närområdet som inte kostar pengar, som att ta med en picknick till stranden. Stannar du hemma så sparar du in mycket på boende och resa. Men för er som bor på Gotland så passa på att hyra ut eller byt boende med en annan familj.