Under onsdagen behandlade gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden det sparbeting om totalt fem miljoner kronor som regionfullmäktige beslutade om i måndags i sin "Strategisk plan och budget för 2020-2022".
Stora förloraren blir Gotlands folkhögskola med utbildningar i Hemse och Fårösund. 3,5 miljoner kronor ska sparas, det är sju procent av folkhögskolans totala omsättning på 52 miljoner kronor.
Exakt vilka konsekvenser detta kommer att få är ännu inte klart. Men en eller flera utbildningar kommer behöva läggas ned, berättar Thomas Nilsson, rektor vid Gotlands folkhögskola.
– Det kommer helt klart att behöva bli så, det är politikerna också medvetna om, berättar han.
Pop- och rockutbildningen Ella i Fårösund har föreslagits att tas bort. Thomas Nilsson är förtegen kring vilka utbildningar som hänger löst.
– Jag har bilden klar för mig och jag ska börja med att kommunicera den till folkhögskolans personal på torsdag.
Thomas Nilsson, som medverkade när nämnden sammanträdde på onsdagen, kallar beslutet för "beklagligt".
– Det är en direkt förflyttning av medel från landsbygd till Visby. Självklart ska vi vara med att spara, men det hade varit bättre om man spridit ut besparingarna mer. Det går inte att göra detta utan att allvarligt inskränka på verksamheten, säger han.
Besparingarna inom nämnden fördelas: 3,5 miljoner på folkhögskolan, en miljon på vuxenutbildning, 293 000 kronor på arbetsmarknadsenheten och 270 000 på ungdomsenheten.
Nämnden var oenig i beslutet. V reserverade sig, S och MP deltog inte.
I ett pressmeddelande från nämnden formulerar man sig så här om de förändringar som kan ske:
Förutom folkhögskolan ska också vuxenutbildningen genomföra en effektivisering på motsvarande en miljon kronor. För både folkhögskolan och vuxenutbildningen kan detta leda till minskningar i utbildningsutbudet. Gotlands folkhögskola bedriver ett antal längre kurser som är svåra att ställa om snabbt då deltagarna har rätt att avsluta pågående utbildningar. Ungdomsenheten, som bedriver den öppna ungdomsverksamheten på sju ungdomsgårdar och Ungkulturhuset, får ett minskat anslag på 207 000 kronor, något som kan leda till begränsningar i utbudet av aktiviteter. Arbetsmarknadsenheten får en minskad verksamhetsbudget med 293 000 kronor, vilket kan påverka kompetensutvecklingsinsatser och tillsättning av vikarier vid sjukskrivning.
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens internbudget är på lite drygt 310 miljoner kronor, utifrån de ekonomiska ramar regionfullmäktige beslutat om.
Fotnot: Folkhögskolans totala omsättning är 52 miljoner kronor. Folkhögskolan finansieras både med kommunala och statliga medel samt försäljning. Under 2019 enligt modellen: Statsbidrag, 19 miljoner kronor. Regionalt anslag, 21 miljoner kronor och försåld verksamhet, 12,2 miljoner kronor.