sparris
- Är det något man inte kan misslyckas med så är det sparris. Det är den lättaste grönsaken att odla, påstod Göran Hoas som är yrkesodlare och hade visning av sina grödor på lördagen tillsammans med frun Margareta i Västerhejde.
Visserligen lever paret på att sälja sina produkter men hemmaodlare utgör ingen skadlig konkurrens.
- Snarare är det väl så att trädgårdsodlare blir så förtjusta i sparris att de bara vill ha mer och då kommer de hit och fyller på förråden, säger Göran Hoas.
En rundvandring på åkern, provsmakning av rå sparris och så den där goda soppan stod på programmet. Den här dagen blåste det rejält och den fina sandjorden som sparrisen föredrar, yrde omkring.
- Det är meningen att man ska se en liten bulle uppe på kullen av bädden, men idag blåser det så att sparrisen tittar fram ändå.
Några råd om hur de välsmakande grönsakerna ska lockas upp ur jorden delade han med sig.
- Sandjord med mull ska det vara. Samma jord som potatisen trivs i. Sparris klarar annars det mest och kan till och med sticka upp ur gräsmatten, men det är inga idealiska förhållanden. Vattensjuk mark gillar den inte heller.
Rost, som är en svamp, är det enda hotet.
- Det brukar inte vara några problem, säger Göran Hoas
Grön sparris är enklast för hemmaodlare och rådet är att köpa färdiga plantor. Att dra upp från frön är lite krångligare. Sätt 3 eller 4 plantor per meter.
En sparrisodling tar några år att få fart på. Som bäst kan den ge skörd i omkring 20 år.
- Det är en fantastisk gröda och så god, tycker Margareta Hoas.
Nyttig är den också men mängder av mineraler och andra ämnen som kroppen mår bra av.
För alla andra går det bra att använda genvägen, den som innebär att man söker upp någon av alla gotländska sparrisodlare och köper en bunt.
- Jag älskar sparris, sa Anna Lidgren som packade på sig sju buntar.
- De här ska med upp till Norrland, sa hon och avslöjade sitt bästa recept där hon kokar sparrisen och serverar med med lax, sås och potatis.
- Det är supergott.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!