Sparsamma vallöften
I valrörelsen 2006 ville de flesta partierna sänka kommunalskatten. I dag är man försiktig med skattesänkarlöften.Men målet med 65 000 invånare vill politikerna inte ge upp. Fler invånare lägger grunden för en bättre ekonomi.
65 000. Så här trångt ska det kanske inte bli på Gotland, men de flesta politiska partierna vill att vi ska bli fler. Vare sig det är ett barn eller en gammal person som flyttar till ön så innebär det ett tillskott till kommunkassan.Foto: Rolf Jönsson
Foto: Rolf Jönsson
Så blev det inte. Skatten sänktes med 15 öre - sedan kom hösten 2008 och krisen.
Göran Gyllenkrok, som förra veckan lämnade posten som ekonomidirektör för Gotlands kommun, är inte särskilt förvånad över att partierna har blivit så försiktiga med skattesänkarlöften:
- De kan inte göra mycket annat just nu. Vi ligger bara på nollstrecket resultatmässigt. Vi borde ha ett plusresultat på 80 miljoner. Det har kommunen som ett ekonomiskt mål.
I stället för fortsatta skattesänkningar har det blivit kraftfulla besparingar den här mandatperioden. Bara i 2010 års budget gjordes besparingar på 90 miljoner kronor - vilket motsvarar ungefär en krona på skatten. Och då hade man redan gjort rejäla besparingar också i 2009 års budget.
Har kommunpolitikerna egentligen någon makt över kommunens ekonomi när förutsättningarna bestäms av internationella konjunkturer?
- Ja, de har stor makt. De gör prioriteringarna, säger Göran Gyllenkrok.
70 000 för nyinflyttad
Gotländska politiker vill inte avgiftsbelägga nya verksamheter. En höjd avgift kan få invånarna att avstå från att utnyttja vissa tjänster, men avgiften i sig genererar sällan mer än "småpengar". Beslutet om att återinföra avgiften hos distriktssköterskan betydde exempelvis bara ett par miljoner i nya intäkter.
Nej, det måste till rejälare tag för att skapa en ekonomi med den 80 miljoners-marginal som Gotlands kommun har bestämt att man ska ha. Lyckas hälso- och sjukvården med de rationaliseringar som man är på väg att genomföra har man kommit en god bit på väg.
Målet är att dessa rationaliseringar ska innebära att vården blir cirka 50 miljoner kronor billigare.
Ett annat sätt kan vara att få fler att skriva sig på Gotland.
Tillskott
De flesta partier håller fast vid visionen om att antalet invånare på Gotland ska öka till 65 000. Det är ett effektivt sätt att få tillskott till kommunkassan, förklarar Åke Wennerberg, som är ekonomistrateg vid Gotlands kommun. En ny gotlänning ger ett tillskott på ungefär 70 000 kronor till kommunkassan. Den slanten ska visserligen täcka vad den nyinflyttade behöver i fråga om exempelvis vård, skola och omsorg. Men inom skolan och vården finns det plats för fler.
Dyrt med val
Spenderbyxorna är bortlagda i årets valrörelse, men lite guldkant vill man också få med, vid sidan av satsningar på vård, skola och omsorg. Ett parti vill bygga kryssningskaj. Andra satsar på bredband, badhus och lokala företag som förädlar gotländska råvaror.
- Som ekonom kan jag konstatera att valen är kostnadsdrivande. Men man blir väl inte framgångsrik som politiker bara genom att spara, konstaterar Åke Wennerberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!