Specialdesignad väg till vård för diabetiker med bensår

På måndag öppnar den åter - larmtelefonen till lasarettets hudmottagning.
Målet är att snabbt kunna sätta in riktiga åtgärder när personer fått svårläkta sår på ben och fötter. Sår som för vissa patientgrupper i värsta fall kan leda till amputation om rätt vård inte sätts in i tid.
Det handlar om diabetiker och/eller rökande och/eller äldre över 80 år med sår eller vilovärk. Ca 300 personer på ön är direkt berörda. Larmtelefonen är en specialdesignad, enkel och snabb väg in till rätt sjukvård för denna kategori.

Gotland2005-03-02 06:00
- Vi öppnar larmtelefonen - igen, säger överläkare Gunnar Ramstedt vid Visby lasaretts hudmottagning.
För en likadan larmtelefon var i gång under ca ett år fram till sommaren förra året men upphörde på grund av brist på hudläkare. Erfarenheterna var dock riktigt goda och nu permanentas denna funktion.
- Larmtelefonen är bra eftersom vi vill att man hör av sig snabbt. Det här ska man inte gå och dra med, slutfasen är att patienten kan bli av med benet och det vill vi förhindra. Det här är en enkel väg in till sjukvården för detta problem.
Tidigare kunde gången till adekvat vård vara lång. Någon upptäckte ett sår och sökte lägga om, det läkte inte och det ledde efter sjukbesök fram till en remiss som kunde skickas till många olika vårdinstanser för olika patienter.
- Men ingen väg gick fort och det kunde ta ett år innan patienten blev hjälpt, konstaterar Gunnar Ramstedt. Nu ska det ta från en dag till någon vecka. Då kan vi göra något innan det helt proppat igen. Idealet är att vi upptäcker något som kan opereras och sen blir bra.

Syrebrist
Syrebrist i benen som medför sämre blodcirkulation är orsaken till de svårläkta sår som den aktuella kategorin kan drabbas av och som de inte alltid märker av eftersom känseln kan vara nedsatt eller borta varför den normala varningssignal som smärta utgör uteblir. Att det gör ont i vila är ett annat tecken.
- Det är inte ovanligt att man går i flera nummer för små skor bara för att känna att man verkligen har skor på sig, konstaterar fotterapeuten Lena Öhman.
Det är således diabetiker och/eller rökare och/eller äldre (i det här sammanhanget över 80 år) som främst riskerar att drabbas.
Flera olika kategorier samverkar inom teamet som tar hand om patienten. Samtalet går till vårdpersonal och sedan kopplas aktuella specialister in. Kärlkirurgi kan förbättra cirkulationen. Ortopedskomakare, som kommer till Visby lasarett från Danderyds sjukhus en gång i månaden, kan tillverka särskilda skor åt patienten.
- Hälen är ett vanligt sårställe och då kan patienten få skor som skapar luft runt såret och gör så att denne går på framdelen av foten och inte hälen. Trycket avlastas och cirkulationen förbättras.
Hur många amputationer som görs årligen på Gotland varierar starkt. Men att helt upphöra med amputationer går tyvärr inte.
Gunnar Ramstedt:
- Ibland behövs amputation, det kan rädda liv eller befria en patient från outhärdlig smärta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om