"Speglar bara en del av vården"

Som GA rapporterade i går är Visby lasarett ett av de tio sjukhus i landet som fått lägst poäng i Hjärt-Lungfondens rapport om svensk hjärtsjukvård. Poängen baseras på hur bra sjukhusen är på att följa nio av Socialstyrelsens riktlinjer för akut hjärtsjuka. - Rapporten speglar bara en begränsad del av hjärtsjukvården, säger Thomas Kunze, verksamhetschef på medicin- och rehabiliteringskliniken vid Visby lasarett.

Thomas Kunze. arkivfoto: henrik radhe

Thomas Kunze. arkivfoto: henrik radhe

Foto: Henrik Radhe

Gotland2009-09-18 04:00
Roger Höglund, informationschef på Hjärt-Lungfonden, menar att det kan finnas två förklaringar till att Visby har fått så lågt betyg i rapporten.
- Dels kan det handla om lokala förhållanden, till exempel att man inte har möjlighet till akut kranskärlsröntgen. Då får man skicka patienterna vidare, och det leder till sämre poäng. Sedan kan det också vara så att man helt enkelt ligger under våra nivåer för måluppfyllelse. Är man under 90 procent när det gäller en viss faktor, då blir det poängavdrag, säger Roger Höglund.

Orättvisande
Thomas Kunze tycker inte att den här rapporten återspeglar kvalitén i Visby lasaretts hjärtsjukvård.
- Socialstyrelsen har nio rekommendationer för omhändertagande och behandling. Det här kvalitetsindexet registrerar bara följsamheten mot dessa rekommendationer, inte hur patienten mår. Om man tittar på patienternas överlevnad så ligger vi inte sämre till på Visby lasarett. Måluppfyllelsen är väldigt högt ställd. För att få högsta betyg måste man ha över 90 procents måluppfyllelse, och vi ligger i de flesta fall på mellan 80 och 90, och då blir det poängavdrag.

Statistik
En del av förklaringen till de låga siffrorna för Visby lasarett i rapporten ser Thomas Kunze i att det är ett litet sjukhus.
- Små variationer kan leda till höga tal i statistiken när det handlar om ett litet sjukhus. Varje patient är ju individuell, och det kan finnas anledning att inte följa just de här rekommendationerna i vissa fall.
Det finns fyra register som den här rapporten utgår från. Visby lasarett är bara med i ett av de registren, Riks-HIA, som registrerar hjärtinfarktsvården. Lasarettet kan inte erbjuda akut kranskärlsröntgen eller akut blodkärlsvidgande behandling.
- Om vi får in ett akut fall som behöver den typen av behandling ger vi istället patienten blodproppslösande medicinering, och när läget stabiliserats efter några dagar skickar vi patienten vidare till Karolinska sjukhuset för operation, säger Thomas Kunze.

Bör bli bättre
Thomas Kunze medger att Visby lasarett ligger sämre till på vissa punkter.
- Vi vet att det finns saker vi måste bli bättre på. Vi måste bli snabbare på att få patienter till behandling från det att de kommer in genom sjukhusdörren. Vi ligger också lite sämre till när det gäller att skriva ut förebyggande läkemedel till patienter som friskskrivits. Men de siffror som finns i den här rapporten återspeglar bara en mycket liten del av hjärtsjukvården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!