Spelmän och dans i Sanda

Buskspel och allspel under årets spelmansstämma i Sanda. På Gotland är folkmusiken i högsta grad levande.

Fotarbete. Visby folkdansgille bjuder på dansuppvisning vid spelmansstämman i Sanda.

Fotarbete. Visby folkdansgille bjuder på dansuppvisning vid spelmansstämman i Sanda.

Foto: joel nilsson

Gotland2014-06-14 10:04

Under den årliga spelmansstämman i Sanda (den 15 juni) brukar ett hundratal spelmän och runt 150 åskådare samlas varje år för att umgås, lyssna på musik och spela tillsammans.

– Det äts och spelas buskspel, just buskspelet är många gånger det allra roligaste, säger Jan Lundqvist, ordförande Gotlands spelmansförbund som arrangerar spelmansstämman i samarbete med Sanda hembygdsförening, Svenska kyrkan, Klinte pastorat och Sensus studieförbund.

Spelmansstämman inleds med spelmansmässa i Sanda kyrka därefter fortsätter festligheterna i prästgårdsparken bredvid.

Stämman börjar med ett traditionellt allspel med alla spelmän på scen, därefter uppträder Visby Folkdansgille med dansuppvisning till musik av Gutebälgarna. Där efter serverar hembygdsföreningen hamburgare och kaffe och spelmansstämman övergår till de spontana buskspelen.

– Det är perfekt i en sådan här park med massor träd och buskar som man kan ställa sig bakom och spela utan att man stör varandra, det skulle vara betydligt svårare på en fotbollsplan, säger Jan Lundqvist.

Buskspelet går till så att de som vill spela med varandra går iväg i små grupper som fler kan ansluta sig till.

– Någon kanske vill lära sig något av någon annan eller spela något tillsammans, då gör man det. Det bruker bli två, tre grupper, säger Jan Lundqvist.

Själv har han nyckelharpa som huvudinstrument.

– Men jag kan inte låta bli att spela fiol, flöjt och mandolin också, säger han.

Noter till musiken som spelas under allspelet finns att ladda ner på Gotlands spelmansförbundshemsida för den som vill delta och öva lite i förväg.

Musiken som spelas är traditionell folkmusik med en del modernare inslag som skrevs under förra sekelskiftet då dragspel blev populärt.

– Det är inte Evert Taube och Bellman utan mer polskor och schottis, säger Jan Lundqvist.

Medelåldern bland de som deltar i spelmansstämman brukar ligga på runt 50 år men det finns även en del yngre deltagare, bland andra Kulturskolans elever. Trots den höga medelåldern bland spelmännen tror Jan Lundqvist inte att det är någon risk att folkmusikarvet kommer att försvinna.

– Jag tror att folkmusiken kommer att förändras men jag tror inte att den kommer att dö. Det är en större subkultur än man kan tro.

Spelmansstämma

Sanda den 15 juni klockan 13:00-18:00

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om