Spelmissbrukare utan rättsligt skydd i svensk lagstiftning
- Spelberoende är inte reglerat i svensk lagstiftning. Till skillnad från andra beroendegrupper har spelberoende inget rättsligt skydd enligt socialtjänstlagen. Och kan därmed sägs upp eller omplaceras.
Han konstaterar att spelberoende, till skillnad från exempelvis alkohol- eller drogberoende, saknar rättsligt skydd. En spelberoende kan sägas upp eller omplaceras utan den anställdes medgivande och de är heller inte berättigade till bistånd enligt socialtjänstlagen.
Intresse för spel
Hans råd till alla som spelar är att vara försiktiga och observanta på sitt spelbeteende. Problem med spel startar ofta som ett intresse för spel. Med erfarenhet ser han att i riskgruppen för spelmissbrukare ingår personal vid företag som sysslar med spel. Han noterar att stora spelföretag, som exempelvis Svenska Spel och ATG, uppmärksammar problematiken och lyfter in spelmissbruk i policydokument. Samtidigt har anställda på de flesta företag numera tillgång till dator i jobbet, men att få arbetsgivare är uppmärksamma på arbetstagare som spelar under arbetstid och lyfter frågan.
- Spelberoende är ett problem som ofta startar med ett intresse för spel. Exempel på faktorer som kan förstärka är att personen finns i miljöer där spel ingår i ett socialt och kulturellt sammanhang. Personer som blir missbrukare av spel har ofta två favorityrken, antingen att bli professionell spelare eller att arbeta med spel, kanske som spelutvecklare.
Likheter
Thomas Nilsson pekar på likheterna mellan spelberoende och alkoholberoende. Personer med spelproblem inom spelbranschen respektive alkoholproblem inom restaurangbranschen är överrepresenterade på dessa arbetsplatser. När det gäller spelmissbruk tyder de hittills få undersökningarna och den forskning som har gjorts, och då främst i USA, på att en högre andel inom spelbranschen har större problem med spelberoende jämfört med normalbefolkningen i övrigt. Han slår fast att ekonomi och tillgång kan vara avgörande för att utveckla ett beroende, liksom en tillåtande omgivningen, där tröskeln för vad som är normalt tänjs ut och gränsen för vad som är onormalt förskjuts.
Omgiven av spel
- En arbetsplats där man arbetar med spel, är omgiven av spel, är i en miljö där man pratar om spel och uppmuntrar test av spel kan jämföras med en arbetsplats där man i jobbet är omgiven av alkohol, serverar sprit och pratar drinkar. I båda fallen påverkas personalens normer och värderingar till spel respektive drickande och där finns i jämförelse mer positiv inställning en högre andel med problem. När det gäller spelberoende vet vi att pengar är den största faktorn för återfall och när det gäller spelberoende betyder hantering av pengar en stor risk, antingen för att täcka skulder eller för att spela.
På Svenska Spel, störst i spelbranschen i Sverige, konstaterar presschefen Tommy Wahlgren att företag och facket har utarbetat en policy för beroende och den gäller för såväl alkohol- som drog- och spelmissbruk.
Frivillig avstängning
Självtest, spelkort, spelbudget, insatsbegränsningar och frivillig avstängning är exempel på verktyg för självbegränsande åtgärder. Till stöd finns också exempelvis Stödlinjen och Spelinstitutet.
- Våra anställdas kan testa sitt spelbeteende. Spelberoende förekommer inom företaget, men, ingen sägs upp eller förlorar jobbet hos oss på grund av spelberoende.
- Däremot kan det i vissa fall bli fråga om omplacering. Vi har en företagspolicy med rehabiliteringsplan när det gäller missbruk och i den ingår också spel. I policyn ingår diagnos, rehabiliteringsplan terapeut och psykolog. Målet för rehabilitering är återgång till arbetet, säger Andreas Jansson vid Svenska Spel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!