SPF Blåelden har landets bästa mixedlag i boule Här kastar riksmästarna
Pensionärsavdelningen SPF Blåelden kan stoltsera med en trio nyblivna riksmästare i boule.Vid riksmästerskapet i Axvalla i Västergötland blev det guld för tremannalaget i mixed, Göte Andersson, Solveig Löfgren och Sten Björklund. De blev bäst bland hela 70 lag i den klassen!
Kastningen är kul. Men sammanhållningen är det bästa. till och med blinda kan vara med och kasta boule! säger Gillis Hägg, boulechef i SPF Blåelden.
Med och spelar boule finns nu medlemmar bosatta i Gothem, Bäl, Hörsne, Dalhem, Vallstena, Källunge samt ett par stycken som bor i Slite. Någon gång under andra halvan av 1980-talet började man och hade då en liten plan i Vallstena. År 1992 byggdes grusbanan i Gothem, där utrymmet räcker till för att tävla med två gånger två lag samtidigt.
<span class=MR>Tävla en extra krydda</span>
Men även om samvaron är mycket viktig så går det inte att komma ifrån att tävlandet ger lite extra krydda åt tillvaron. vid årets riksmästerskap deltog sex lag från Gotland. Fyra av dem representerade SPF Blåelden från Gothem och två lag tävlade för SPF Höstglöd från Bro.
Ett mixat lag från Blåelden tog alltså hem titeln. Men det var faktiskt nära att ett lag till kunde ha fått med sig en pokal hem. efter tre omgångar av sex låg ett annat lag på tredjeplats, men sjönk sedan tillbaka. Och förra året kammade ett damlag från Blåelden hem bronspengen.
Så nog finns det meriter alltid och inte bara i riksmästerskap för SPF-pensionärer. Den som har lärt upp de andra i Blåelden, Göte Andersson, har lyckats bra i veteranklass i "riktiga" SM:et i Göteborg.
Jag kom trea i singel i Göteborg ifjol och i år kom jag fyra i dubbel och femma i trippel i veteranklassen, berättar Göte Andersson, innan han tillsammans med de övriga högg in på en nybakad tårta tillägnad riksmästarna.
<span class=MR>Vad är boule?</span>
Slutligen, för den icke insatte, något kort om vad boule är. Det är ett gammalt medeltida franskt klotspel, som spelas på en grusbana som bör vara 2x12 meter (vid tävling 4x15 meter).
Före spelstart ritas en ring upp i gruset. Därifrån kastas sedan bouleklot som är gjorda i metall, väger cirka 700 gram och är 7 cm i diameter. Men först kastar man iväg en liten målklula gjord i trä. Det handlar sedan om att komma närmast målkulan kallad lillen. För varje klot som är närmare lillen än motståndarnas får man en poäng. 13 poäng behövs för att vinna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!