Spökfiske efter havsöring?

Gotland2017-12-27 15:37
I en artikel på Hela Gotland.se kan man läsa om ett utbrett tjuvfiske efter havsöring som pågår inom de fredade zonerna kring de gotländska åmynningarna. Fredningstiden 1 oktober - 31 december gäller inom ett område som vanligtvis är 1000 m från åmynningen men kan variera lite beroende på hur geografin ser ut vid varje enskild åmynning. (totalt är det 23 st. områden på Gotland med sammanlagt 32 st. vattendrag.)

Trots att det i artikeln påstås vara ett utbrett tjuvfiske under förbudstiden så har varken Kustbevakningen eller de förordnade tillsyningsmännen från Länsstyrelsen med samlade resurser inte lyckats gripa någon tjuvfiskare under hösten. Problemet anses enligt artikeln vara så omfattande att man nu ber allmänheten om hjälp, och här är det väl tänkt att man i första hand skall rapportera nätfiskare eftersom det är dom som hängs ut som tjuvfiskare i artikeln!

I artikeln förekommer en del sakfel samt några anmärkningsvärda påståenden:

1. Fredningstiden för havsöring gäller endast åmynningar i de 23 utpekade områden, på övrig kust runt Gotland är fisket tillåtet. Det råder alltså inte totalt fiskeförbud under den aktuella tiden. (här gjorde man ett försök att korrigera texten en andra gång, men det blev också fel!)

2. I artikeln kan man läsa att detta "tjuvfiske" visat tydliga tecken på att antalet öringar minskat kraftigt på vissa platser. Finns det studier eller vetenskapliga fakta som styrker det? (om nu inte Michael Appel från Länsstyrelsen har felciterats? annars är det ett anmärkningsvärt och grundlöst påstående från en myndighet!)

3. Bilden i artikeln som visar några nätfångade öringar har inget med innehållet att göra (vilket inte framgår) Den och en olycklig rubriksättning har helt enkelt inget annat syfte än att misskreditera nätfiske efter havsöring!

Gotlands Husbehovsfiskeförening tar avstånd från fiske inom förbudszoner under fredningstider. Det regelverk som vi har att förhålla oss till inom fritidsfisket skall respekteras och följas. Dock är vi en aning tveksamma till om det olagliga fisket verkligen har den omfattning som påstås. Som husbehovsfiskare är vi ganska vana vid att bli utsatta för diverse vandringssägner om vårt fiske och att det finns ett syfte inom vissa kretsar med att sprida dessa sägner har vi också konstaterat.

Trots detta så tror vi på ett framtida hållbart och ansvarsfullt husbehovsfiske i samklang med natur-miljö och andra fritidsfiskare/yrkesfiskare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om