Sprututbytet i Visby: "Varit med om gräsliga saker"

Fler än väntat har vänt sig till den nya sprututbytesmottagningen i Visby. "Tyder på att vi underskattat hur stort injektionsmissbruket är på Gotland."

Foto:

Gotland2020-10-22 17:13

Det har gått två år sedan regionen öppnade sin sprututbytesmottagning i psykatriska klinikens lokaler. Bedömningen inför starten var att det fanns ett tiotal sprutnarkomaner som skulle kunna komma att bli aktuella för verksamheten. Hösten 2020 är 35 individer inskrivna i systemet.

– Vi har visserligen inte 35 personer som kommer varje vecka, men det är utan tvekan så att fler än väntat sökt sig till oss. Det tyder på att vi underskattat hur stort injektionsmissbruket är på Gotland, säger Charlotta Pedersen, samordnare för sprututbytesmottagningen.

På mottagningen, som är öppen två gånger i veckan, kan missbrukare byta ut sina kanyler och sprutor mot nya. Detta i syfte att förhindra spridning av virussjukdomar som hepatit B och C samt hiv.

– Ungefär 80 procent av Sveriges intravenösa missbrukare har hepatit C. På Gotland är siffran betydligt lägre, runt 45 procent. I vilken grad sprututbytet påverkar resultatet är svårt att säga, men jag tror absolut att det bidrar, säger Charlotta Pedersen.

Det är ett speciellt jobb hon och kollegorna har, minst sagt.

– Det handlar om utsatta människor, många av dem med en neuropsykiatrisk funktionsvariation, som varit med om gräsliga saker. Tänk dig de värsta serierna på Netflix, och det räcker ändå inte till. Och detta är verklighet här på Gotland 2020. Det är tragiskt, men jag är också tacksam för jag får inblick i dessa öden. Jag tror att det vore bra om fler fick se det jag ser i mitt jobb, säger Carl Bergstrand, sjuksköterska vid mottagningen.

Han och Charlotta Pedersen blir ständigt påminda om hur förenklad den gängse bilden av en missbrukare är.

– Vi möter allt från den hemlösa som hänger på Öster till han eller hon som pluggar eller har ett fast jobb. Det finns ingen typisk missbrukare, säger Charlotta Pedersen.   

Men arbetet har också sina ljusglimtar, betonar de.

– En och annan har vi faktiskt lyckats motivera till att söka behandling. Det är ju inte detta som är vårt huvudsakliga uppdrag, men det är en positiv och glädjande sidoeffekt, säger Carl Bergstrand.

Sprututbyte var en gång i tiden en kontroversiell fråga. Somliga anser att samhället skickar dubbla signaler genom att å ena sidan förbjuda narkotikaanvändning, å andra sidan förse narkomaner med verktyg som möjliggör fortsatt missbruk. Charlotta Pedersen ger inte mycket för den argumentationen.

– De där föreställningarna finns fortfarande, men främst bland dem som inte är så insatta. Jag tycker att man ska lyssna på forskning och beprövad erfarenhet. I Australien har sprututbyte funnits jättelänge, och där ser man inte att detta lett till ökat injektionsmissbruk. Snarare tvärtom. Ta vår mottagning. Vi har en ganska hög snittålder här. De som besöker oss blev med andra missbrukare långt innan de kom hit, säger hon.

Bland öns politiker finns det numera en blocköverskridande samsyn i frågan. Under pressträffen efter socialnämndens sammanträde i september lovordade såväl Håkan Ericsson (S) som nämnordföranden Rolf Öström (M) sprututbytesverksamheten i Visby.

– Jag var skeptisk inledningsvis. Sprututbyte som idé strider mot min moderata ideologi. Men efter två år har jag en annan bild: Det här funkar. Gotland ligger dessutom mycket bra till vid en jämförelse med liknande verksamheter i landet. Då är det bara att backa och lägga ideologin åt sidan, sa Rolf Öström.

Fakta

Sprututbytet har öppet för drop in måndagar och torsdagar. I samband med första besöket testas personen för hepatit B och C samt hiv. Frånsett sprutor och kanyler tillhandahålls tillbehör som alkoswab och filter. Mottagningen erbjuder dessutom rådgivning och stödjande samtal till drogfrihet, kontakt med infektionskliniken, beroendevård, socialtjänst samt barnmorska vid behov. På mottagningen råder sekretess även mot andra vårdgivare.

Källa: Region Gotland      

Karta: Psykiatriska kliniken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!