På lördagen höll St Hansskolan öppet hus för de föräldrar som har barn i skolan och för andra som kan tänka sig att flytta barnen dit.
- Vi är här för att titta eftersom de kan ta emot alla våra barn här. De andra skolorna vi kollat i Visby, har bara några få platser och vi vill att barnen ska gå tillsammans, säger Jonas Åkerblom som var där tillsammans med ett helg gäng föräldrar från Eskelhem.
Mycket resande
Eskelhems skola är nedläggningshotad och eleverna är hänvisade till Sanda och Klintehamns skolor. Föräldrarna har svårt att få tiderna att gå ihop eftersom det blir mycket resor till olika ställen och på olika tider.
- Jag har ett barn hos en dagmamma i Tofta. Om ett barn ska gå i Sanda och en i Klintehamn får jag åka runt på tre ställen och hämta och lämna barn. Och jag börjar jobba kvart i sju på morgonen. Det blir bara för mycket, säger Ylva Utas som tillsammans med andra föräldrar från Eskelhem tycker att de skulle få några fler alternativ än bara Sanda att välja på.
Många jobbar i stan
Helst vill de förstås ha kvar sin skola i Eskelhem men om inte det går är Visby ett bättre alternativ.
- Sanda ligger åt fel håll för oss, eftersom många av oss jobbar i stan.
- Skolbussen hämtar och lämnar visserligen eleverna i samband med skolans tider, men de flesta barnen behöver vara på fritids och då stämmer det inte, Jonas Åkerblom, en annan av föräldrarna.
En grupp föräldrar från Eskelhem har gått ihop och försöker hitta ett gemensamt alternativ.
- Det flesta som letar, kommer nog att välja någon av friskolorna. Vi tittar på alla skolor i Visby, men det är bara S:t Hansskolan som kan ta in så många elever på en gång, säger Anna Pihl.
Sten Sandberg berättar att det går 132 barn i skolan nu.
- Är det så att de söker till S:t Hansskolan har jag utrymme för mellan fem och tio familjer. Det finns gott om plats här och det kostar mig ingenting extra, lovar han.
Musikrum
Omkring 170 elever får plats i lokalerna.
- Vi har 2,5 klassrum att ta i bruk som vi använder bland annat till musikrum och grupprum nu.
Skulle det bli väldigt många nya elever kan han starta ytterligare klasser.
- Då får jag anställa fler lärare, men det går också.
S:t Hansskolan har integrerade klasser på lågstadiet där barnen går tillsammans i årskurs 1-3. På mellanstadiet är klasserna inte blandade i olika åldrar utan eleverna är uppdelade i fyran, femman eller sexan. Det finns 6 klasslärare, 1,5 resurslärartjänst och 1 specialpedagog.
Förskolan har 19 elever och nästa år blir det förmodligen 22 barn där.
- Vårt upptagningsområde är Visby innerstad och de bonde där har förtur. Sedan tar vi in andra i turordning, som de sökt. Vi tar emot från hela Gotland och mest långväga är Burs. Andra exempel är Tingstäde Stenkyrka och Högklint, berättar Sten Sandberg.
Bussiga kortet
Den 15 mars är sista dagen att söka inför hösten.
När elever går i ett annat upptagningsområde än det som de hör till, gäller inte servicen med skolbuss.
De åker gratis med Bussiga kortet.
- Vi försöker hjälpa till att lägga schema som passar med busslinjerna och anpassa med fritids, säger Sten Sandberg.
Harry Lindblad, 4 år, är ett av barnen som ska gå S:t Hansskolan. Hans mamma och pappa tycker det är en bra skola.
Funkar jättebra
- Det funkar jättebra här. Lärarna är duktiga och personalen är bra för övrigt. Att vi bor i närheten är också bra, säger Jonas Lindblad som var inbjuden till "Öppet hus".
Den äldre sonen Olle går där och hade lördagsundervisning. Föräldrar och andra närstående fick en chans att se hur elever och personal arbetar.
- Olles klass hade grupparbete och vi fick vara med allihop, berättar Jonas Lindblad.
Satsar på trygghet
En gång varje år öppnar S:t Hansskolan dörrarna för att visa hur de arbetar.
- I den här skolan satsar vi mycket på trygghet. Språk är också jätteviktigt. Då har man bra förutsättningar för att lära sig allt annat, säger Sten Sandberg som på lördagen fick ta emot mycket besökare.
Aulan var proppfull av folk som fick se och höra ett annat ämne som S:t Hansskolan prioriterar.
- Kultur är också viktigt i vår skola, sa Sten Sandberg.