S:t Hans - Halla - Hejde - Hogrän - Barlingbo - Träkumla - Stenkumla - Hörsne - Eksta - Fardhem - Rone - När Vikande elevunderlag hotar Gotlands skolor
S:t Hansskolan kan komma att upphöra läsåret 2006-07 då eleverna får gå i andra skolor i Visby. Den elevpuckel som har funnits försvinner och med ett sjunkande antal elever måste den gotländska skolorganisationen ändras. Redan till nästa hösttermin kan skolorna i Barlingbo, Halla och Hejde upphöra. Inom ett par år kan också skolorna avvecklas i Träkumla, Stenkumla, Halla, Hörsne, Hejde, Eksta, Fardhem, Rone och När.
Integration mellan olika skolformer, samlad skolorganisation och geografiska upptagningsområden finns med bland faktorer som lyfts fram i processen där barn- och utbildningsnämnden, bun, är ansvarig och som kommunfullmäktige har att besluta om.
Freddy Sirland, chef för planerings- och försörjningsavdelningen vid buf, är den som har fått uppdraget att se över den samlade skolorganisationen i kommunen och som svarar för den aktuella rapporten.
Enligt tidigare beslut i bun ska Barlingbo skola samordnas med Endre skola nästa år. Året därefter väntar samordning för Östergarns skola med Kräklingbo skola och Halla skola som samordnas med skolorna i Vänge och Dalhem.
För Halla skola förordar förvaltningen att skolan upphör 2004. Och den planerade om- och tillbyggnaden av skolorna i Endre och Kräklingbo innebär att inte bara Barlingbo utan också Östergarns skola upphör.
I det nu aktuella diskussionsunderlaget noteras att samordningen av Halla med Vänge och Dalhem kan genomföras under nästa läsår. Och redan vid nästa hösttermins början skulle eleverna i Hejde skola kunna flytta till skolorna Sanda och Klinte
Elevunderlaget i de gotländska skolorna minskar vilket aktualiserar en översyn av den framtida skolorganisationen på ön. Med minskande barn- och elevantal kan möjliga samordningar göras av skolenheterna.
På senare år har antalet elever minskat i den gotländska grundskolan och det är en utveckling som buf antar kommer att bestå under de närmaste åren. Prognosen gäller från det nu pågående läsåret till det läsår som börjar höstterminen 2009.
Redan nu finns flera skolor på ön med elevtal som är så låga att underlaget inte räcker till för att upprätthålla det antal lärartjänster som erfordras, noterar Freddy Sirland i rapporten. Underlaget bygger på beräkningar av antalet skolbarn från förskola till årskurs nio och från olika socknar eller områden på hela ön.
<span class=MR>Stängda landsbygdsskolor</span>
Förändrade upptagningsområden för skolenheterna på landsbygden gör det möjligt att stänga skolor redan läsåret 2004-2005. Det gäller exempelvis skolorna i Sanda och Hejde, och där förordas att Sanda skola blir kvar medan Hejde skola upphör och elever skulle kunna flyttas till sSanda samt till Klintehamn eller Hogrän.
Från läsåret 2005-2006 kan skolorna i Träkumla och Stenkumla upphöra och eleverna flytta till skolan Västerhejde och Lyck-åkersskolan. Detsamma gäller skolan i Östergarn, om eleverna flyttas till Kräklingbo, liksom Halla skola, vars elever kan flyttas till Vänge och Dalhem.
Med förändrat upptagningsområde för Eskelhem- alternativt Hogrän skola skulle då också samordning kunna ske med Romaskolan och Eskelhems skola. I första hand förordas samordning till Eskelhem skola varigenom Hogrän skola i så fall kan bli övertalig.
Läsåret 2006-2007 kan Hörsne skola upphöra och eleverna flyttas till Dalhem, Endre, Gothem och Fole. I stället för att åtgärda Eksta skola skulle den kunna upphöra till höstterminen 2006 och samordning genomföras med Klinteskolan.
En möjlighet är annars att Eksta skola blir kvar medan Fardhem och Rone skolor upphör. I så fall kan eleverna därifrån flyttas till Eksta skola, annars är det Hemse och Stånga som gäller om skolan i Fardhem stänger. Och upphör skolan i Rone kan barnen flyttas till Hemse och Havdhem. Också skolan i När kan upphöra från och med läsåret 2006-07 då resurserna kan samlas till Garda skola.
Också i Visby viker elevunderlaget. S:t Hansskolan skulle kunna upphöra från höstterminen 2006 under förutsättning att eleverna flyttas till övriga skolenheter. Barnen i centrala och norra innerstaden, Klinten och Domkyrkan skulle då få gå till Norbackaskolan medan Humlegårdsskolan får ta emot barnen från södra innerstaden, Adelsgatan och hamnen till Norrbackaskolan.
Enligt vad GA erfar är Högskolan på Gotland intresserad av S:t Hansskolans lokaler, något som informationsansvarige Magnus Gille inte känns vid.
På sikt behöver Högskolan på Gotland fler lokaler, men något intresse för lokalerna i S:t Hansskolan har inte Högskolan anmält, säger han.
Den föreliggande rapporten om en framtida skolorganisation ska inte ses som ett förslag utan är ett diskussionsunderlag med syfte att beskriva möjliga handlingsalternativ i en framtida skolorganisation, noterar Lars Danielson och Freddy Sirland, förvaltningschef respektive planerings- och försörjningschef vid buf.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!