S:ta Birgitta kapell invigt på Biskopsgården
- Nu ska det bli mer av andlighet i Biskopsgården.Det sade biskop Lennart Koskinen efter att på söndagen ha invigt Biskopsgårdens kapell i en medeltida källare som tidigare använts som förråd.
- Jag tog in Jesus, duschade och gjorde honom fin, berättar Lennart Koskinen.
Nu är statyn tillbaka i samma rum. Källaren finns i ett fristående 1200-talshus. Rummets två medeltida kryssvalv har fått vit puts och ett andaktsrum med plats för 20-25 personer har skapats med enkla medel. Bänkarna är märkta "Läroverkets ungdom", men kommer från Biskopsgårdens förråd.
Fornsalen har hämtat en dopfunt ur magasinen och deponerat den i kapellet. Den rödfärgade dopfunten är från Sjonhem och daterad till 1300-talet, och passar utmärkt ihop med kapellets tegeltäckta golv.
- Dopfunten kommer väl till pass. Jag har redan fyra dop inbokade till sommaren, berättar Lennart Koskinen.
Sveriges enda helgon
I taket hänger en ljuskrona som förre biskopen Tore Furbergs fru Ingeborg en gång skänkte till stiftsgården i Alskog. Stiftsgården är numera såld, och ljuskronan återbördad till Biskopsgården. Kapellet invigdes på Palmsöndagen i närvaro av särskilt inbjudna gäster. Biskopen stötte kräklan mot dörren, trädde in och sade: "Här ska människor få lyssna till Guds ord, fira mässa, söka Gud i tystnad och stillhet, be och lovsjunga".
Kapellet är tillägnat Sveriges enda helgon, heliga Birgitta, och får namnet S:ta Birgitta kapell.
- Kapellet behövs. Jag har mycket gäster, inte minst genom SKUT. Tidigare har vi gått till domkyrkan, men nu kan vi anordna andaktsstunder på biskopsgården, säger Lennart Koskinen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!