Städar stranden

I söndags gick över hundra Sudretbor och -besökare man och kvinna ur huse för att städa sammanlagt omkring fem mil strand - nästan hela Storsudret!

Strandfynd. Hela och krossade glasflaskor och -burkar, plastflaskor, konservburkar, glödlampor, en lastpall i plast, gammal tross, laxgarn och någon gammal sko...

Strandfynd. Hela och krossade glasflaskor och -burkar, plastflaskor, konservburkar, glödlampor, en lastpall i plast, gammal tross, laxgarn och någon gammal sko...

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2009-04-14 04:00
- Fast inte skyddade Faludden, inte en sank sträcka vid Fide och inte Hamra. De har en egen städcirkel sedan 20 år och har redan städat. Men nästa år hoppas jag vi kan knyta in dem i projektet.
Det berättar Rune Fröling, ordförande i Hoburgs näringslivs intresseförening och initiativtagare till denna den allra första storstädningen av Storsudret.
- Man har ju städat olika sträckor lite då och då, men nu bestämde vi oss för att ta hela Storsudret på en eftermiddag. Städningen behövs. Jag uppmanar gärna övriga gotlänningar att göra något liknande i sin socken!
På Storsudret, menar Rune, har ingen något egentligt ansvar, utan folk plockar vanligen lite när och om de har lust.
- Det har blivit sanslöst mycket skräp nu, allra helst pet-flaskor. Man kan tänka sig att folk på fartygen dumpar grejerna rakt ut i havet. Det är ju inte folk som grillar på stranden som slänger allt.

Flest utifrån
Till påskdagens storstädning hade över hundra personer gett sig ut på olika kuststräckor med svarta plastsäckar i hand. Majoriteten, berättar Rune, var sommargotlänningar.
- Jag vet inte vad det beror på. Vi uppmanade folk att anmäla sig via mejl och det kanske har med det att göra? Eller så är det för att sommargotlänningarna är lediga över helgen och tycker det är kul?
Just en sådan är mångårige sommargotlänningen Birgitta Sandström-Lagercrantz, som var med och betade av stranden mellan Hoburgs rev och Kettelviken. I normala fall brukar hon inte vara på ön så tidigt på året, så det var en lyckosam slump att hon kunde vara med på städdagen, tyckte hon.
- Det är jättebra att vi inte bara är en del av problemet, utan att vi får vara med och hjälpa till.
Exakt hur långt sträcka hon förväntades avverka visste hon inte, men efter att febrilt plockandes ha tagit sig några få hundra meter på drygt en halvtimme, konstaterade hon:
- Det är jättelångt!
- Tre kilometer, trodde städkamraten Hans Keijser.
- Minst! sade Birgitta.

Suderhjälte
Ann-Mari Hofsten har sommarställe i Sundre socken och hon var också glad att bistå:
- Annars blir det ju mest de fastboende som gör det här för oss som kommer hit för att njuta av naturen. Det är väldigt fint. Det får man vara tacksam för.
Plötsligt kom en blå traktor tuffandes utmed strandvägen.
- Här kommer en riktig Suderhjälte! konstaterade Birgitta.
Det var Sundreprofilen och vastbyggaren Karl-Erik Munkhammar, en av 13 traktorförare med ansvar för att löpande hämta upp sopsäckar och köra dem till uppsamlings- och sorteringsplatsen, Tume åkeri i Vamlingbo, där kommunen ställt upp tre stora containrar.
- Det är bra att bråten kommer bort. Det är hemskt vad skit det kommer i land, konstaterade Karl-Erik och blickade ut över den vidsträckta - och allt renare - stranden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!