Stadsdelar mörkläggs för att värna klimatet

Gotlands kommun ska delta i Världsnaturfondens "Earth Hour". Det innebär att viss belysning skall släckas under en timme den 28 mars.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2009-03-11 04:00
Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade i går att kommunen skall delta i arrangemanget som syftar till att påverka FN-konferensen om klimatet, den äger rum i november i Köpenhamn. Genom att delta vill kommunen visa att man tar ställning för miljö- och klimatfrågor. Den nedsläckta timmen är mellan 20.30-21.30. Det innebär inte att all utan "viss" belysning skall släckas.
Här handlar det bland annat om ringmursbelysningen. Men även skolklasser och medarbetare ska uppmuntras att släcka lampor och privat belysning under en timmes tid.

Kolgården
Arbetsutskottet godkände tekniska nämndens förslag till markanvisningsavtal mellan kommunen och Peab för kvarteret Kolgården (Visby Artilleriet 1:38). Köpeskillingen är cirka 20 miljoner kronor och Peab planerar bostadsbyggande. Avtalet går nu vidare till kommunstyrelsen och fullmäktige för beslut.

Spetsutbildning
Solveig Artsman, (M), har i en motion föreslagit att Gotlands kommun ska anmäla sitt intresse av att delta i försöksverksamheten med riksrekryterande gymnasiala spetsutbildningar.
Ksau anser motionen besvarad med barn- och utbildningsnämndens beslut. Detta innebär avslag.
Bun anser att attraktiva lärarresurser skulle tas i anspråk vilket skulle drabba övriga elever och program negativt.

Inga sommarkurser
Även Sven Bosarfves med flera, (FP), motion avslogs med hänvisning till bun:s beslut. Motionärerna föreslog att kommunen ska erbjuda sommarkurser i svenska för de elever i årskurs 3-6 som behöver extra undervisning.
Bun har dock beslutat att avvakta regeringens aviserade satsning på läs- och skrivinlärning i grundskolan. På Gotland pågår också kompetenshöjning av lärare inom området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!